Hopp til hovedinnholdet

Jeg gruer meg til klasseturen, hva kan jeg gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

i midten av juni skal jeg og skoleklassen min til syden, men jeg har ikke lyst, jeg har aldri vært i syden før, har aldri flydd før, men det verste: jeg blir så lett solbrent. Jeg er bleik, og blir solbrent uansett hvilken solfaktor jeg bruker, jeg blir solbrent selv med solfaktor 50 i Norge! i tillegg er jeg overvektig og liker ikke sprade rundt og sole meg i shorts. jeg får heller ikke til å sove når det er varmt, jeg bare gruer meg som f. Tips eller råd når det gjelder solbrentheten, og tips eller råd for å bli mer positiv når det gjelder dette?

Besvart 01.02.2019 10:44
 

Svar
Hei jente 15 år!

Jeg forstår at du gruer deg. Det er faktisk mulig å få det bedre og å slippe å grue seg så mye. 

Litt om hud og solbrenthet først: 

  • Kan du forsøke å bruke solkrem sammen med tynne klær? Bruk gjerne en "sunblock". Ofte kan solkremer som er beregnet til barn være trygge å bruke. Kjøp en som er lett å påføre og som ikke gjør deg helt hvit av kremen. Spør på apoteket om dette. De kan hjelpe deg til å finne en som passer din hud. 
  • Tynne klær beskytter også mot sola. Det kan være en lett genser, eller et langt skjørt, eller en løs bukse. Da trenger du heller ikke å bli så varm selv med klær, og du slipper å gå med bare bein. 
  • Kjøp noe du synes du er fin i til turen, så kan du glede deg til å bruke det. 
  • Bruk gjerne en solhatt eller caps. Da beskytter du ansiktet ditt. 
  • Forsøk å ikke vær så lenge i sola når den er sterkest og står høyest på himmelen (rundt kl. 12:00 på dagen). Bruk skygger som du finner dersom dere må stå lenge på et sted. 

Hvordan du kan grue deg mindre: 

  • Først kan det være fint å snakke med en av lærerne som skal være med. Forsøk å fortell litt om hva du gruer deg til. Jeg er sikker på at du blir forstått. Det er viktig at læreren vet om dette. 
  • Kan du finne ut av litt mer om reisen:
  • Hvilket flyselskap skal dere reise med? Når skal flyet lette og hvor lang tid er dere i lufta? 
  • Hva heter stedet dere skal overnatte, og er det aircondition på rommet? Spør hotellet om å få dette siden du sliter med å sove når det er varmt. Noen overnattingssteder låner også ut vifter. 
  • Forsøk å finn ut av planene dere har på dagen. Hva skal dere se, hvor skal dere ha pauser og når kan du få tid til å slappe av? 

Noen ganger kan det hjelpe å skrive ned det du også gleder deg til. Da får ikke alle de negative tankene så mye plass. 

Er det noen andre i klassen du kan snakke med? Noen du kan alliere deg med og som kan gi deg støtte? Kanskje er det andre som også gruer seg, kanskje av helt andre grunner? Fortell gjerne til en du stoler på om hva du gruer deg til. Det kan hjelpe å si det høyt til noen. 

Lykke til! 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Husk solvettreglene

Solkrem (colourbox.com)

Mange forbinder sol med sunnhet og helse, men for at sola skal gi deg glede og overskudd må du ta noen viktige forholdsregler.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise