Hopp til hovedinnholdet

Er vekta mi normal? Går man ned i vekt av å bare spise middag?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, eg er ein jente på 13 år. Eg er 1.78cm høg og eg veger rundt 63kg. Eg har ganske lange bein. Beina eg har inni kroppen er egentlig ganske «tjukke» om eg kan sei det sånn, de er vertfall ikke skikkelig tynne. Mamma seier at det er beina inni kroppen som veger mest. Eg var alltid veldig lang og kjempe tynn, no føler eg at eg har fått meir fett overalt og det gjør at eg ikkje føler meg komfortabel i min egen kropp. Eg har spist veldig lite i det siste, spiser nesten bare middag hver dag. Spørsmålene mine er om vekta mi er normal? Og om man går ned i vekt av å bare spise middag? Legger man mere på seg visst man ikke spiser?

Besvart 03.02.2019 11:38
 

Svar
Hei!

Kroppen forandrer seg når man kommer i puberteten. Det er nok mange jenter som opplever at man har vært tynne som barn, og at man får mer fett når man kommer i tenårene. Når man kommer i puberteten så skal man legge på seg fett, det er en del av jenters normale utvikling.

Nå har ikke jeg sett deg, men basert på tallene du oppgir høres det ut som du har en helt normal vekt for din alder og høyde. Du må ikke være bekymret for dette, og ikke føle at du er tykk. Jenter som er lange har en litt høyere vekt enn lave jenter, men det er helt normalt. 

Beina inni kroppen vår (skjelettet vårt) er litt ulikt fra person til person. Noen har det man kan kalle en "bred beinbygning", som gjør at man ser litt større ut. Det er ikke noe å henge seg opp i. Det som betyr mest for hvordan vi ser ut er uansett fett og muskler vi har utenpå kroppen vår. Hvis man føler seg ukomfortabel i egen kropp, kan det være smart å snakke med noen voksne om dette. Hvis det ikke er "nok" å snakke med foreldre, kan helsesykepleier på skolen være en fin samtalepartner. Husk at du når som helst kan oppsøke henne og snakke om dette her.

Å spise for lite er ingen god idé. I mange tilfeller fører det til at man lagrer mer fett. Forbrenningen går ned om man spiser lite, fordi kroppen prøver å spare energi. Da legger man lettere på seg av det man spiser. Man kan gå ned i vekt av å bare spise middag, men det kan være farlig for kroppen, og påvirke utviklingen du egentlig skal ha de kommende årene. Med den vekten du har, er det ingen grunn til å gå ned i vekt.

Dette skjer med kroppen om man spiser for lite.

Jeg vil virkelig råde deg til å begynne å spise mer mat igjen. Vær forsiktig så det ikke utvikler seg til en spiseforstyrrelse! For å ha en god forbrenning må man spise ofte. Vi anbefaler at man spiser frokost, lunsj, middag og kveldsmat. I tillegg 1-2 mellommåltider. Man blir ikke tykk av å spise det. Du har lagt på deg litt de siste årene, men det skyldes puberteten og en helt normal utvikling. Jenter i klassen din vil også legge på seg i årene fremover.

Se på artiklene jeg legger ved under svaret, og snakk med noen voksne om dette.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Matpakken: viktig og riktig

Sunn skolemat (Colorbox)

Føler du deg trøtt og sliten på skolen? En sunn matpakke kan gir deg energi og gjøre skoledagen bedre. Få sunne, freshe og kjappe matpakketips her.

Les mer

Dette skjer hvis du hopper over frokosten

Jente sover ved bordet (colourbox.com)

Kroppen din trenger frokost! Les hvorfor her.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (foto: Tine Poppe)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tykk & tynn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tykk & tynn