Hopp til hovedinnholdet

Har cipralex, fungerer på høyere dose enn anbefalt, har det konsekvenser?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Har alvorlig depresjon og angst. Fått Cipralex fra legen og går på dette. Etter en periode begynte jeg å trappe opp siden jeg ikke følte noen effekt. Nå tar jeg 2 tabletter om morningen og 2 tabletter om kvelden. Dette er 20mg, som da blir totalt 80mg iløpet av 24 timer. Dette ser ut til å fungere bra, men jeg har lest at man skal maksimalt ta 60mg iløpet av en dag. Hva kan være konsikensen av å ta 80mg?

Besvart 09.02.2019 23:13
 

Svar
Hei Gutt 19, og takk for at du skriver til ung.no!

I følge felleskatalogen vet man ikke om medisinen er trygg ved doser som er større enn 20mg per dag, og man skal ikke overstige dette. Nå ligger du jo godt over dette. Jeg vet ikke hvor lenge du har gått på denne dosen, men det er viktig at du nå ikke hopper rett ned på 20mg igjen, men får hjelp av lege til å trappe ned dosen.

Som oftest vil bivirkningene kunne bli verre ved større doser, fra ganske snille som svimmelhet, skjelvinger og sinne til de mer alvorlige og mer sjeldne med serotoninergt syndrom, kramper og koma.

Det som er vanlig når man ikke får effekt av en type antidepressiva, er å bytte til en annen type, ikke gå opp i over anbefalt dose til man får effekt.

Jeg vil råde deg til å ta kontakt med fastlegen din. Han eller hun kan undersøke deg, og dere kan sammen vurdere hva som er beste løsning for deg videre.

Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på, og ønsker deg alt vel og lykke til videre!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse