Hopp til hovedinnholdet

Er jeg passe stor, eller burde jeg veie mindre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 12 år, blir tretten til våren, og jeg synes at låra mine er for store, jeg føler at jeg er stor og tung på en måte. Jeg er 1.65 cm og veier 55 kilo. Er det passe, eller burde jeg veie mindre? Please, svar helt ærlig. Jeg går på ridning og teater, og har gått på håndball fram til nå siden jeg var 6 år. Jeg skal kanskje starte på innebandy snart. Når jeg ikke er på ridning eller teater, blir det mest å sitte inne på iPad, så jeg får ikke beveget meg mer enn at jeg går 3 km til og fra skolen hver dag. Jeg har jo lyst til å være ute å leke, men jeg har ikke så mange venner å være med. Jeg har mange venner, men de kan nesten aldri leke ute. Jeg er ganske sterk, men trener aldri egentlig kondisen. Hva er vanlig å veie når man er 1.65 cm høy, og hva er lurt å sunt å veie når man er 1.65 cm høy?

Besvart 13.02.2019 18:50
 

Svar
Hei

Du er ei normalvektig jente og bør overhode ikke gå ned i vekt! 

Det er ikke en bestemt vekt som er normalt for en med din høyde. Det normale er forskjellig fra person til person. Vi er alle født med vår spesielle kroppsbygning, som igjen er bestemt av arv fra egen familie. Så lenge du spiser variert og til faste måltider og ellers er frisk og trives på annen måte, er nok dette normalt for deg.

Du har en sunn vekt, og jeg vil anbefale deg å ikke fokusere så mye på vekt og høyde. Det er stor variasjon på normalvekt når man er 165 cm høy og er på din alder. Du ligger helt på normalen! Det er flott at du er aktiv med ridnig og at du går fram og tilbake fra skolen. 

Spis 4-5 måltider om dagen med sunn og variert kost, og vær i aktivitet flere dager i uken. Fysisk aktivitet er også viktig for helsen. Det er viktig at kroppen får næring som er i samsvar med hvor aktiv du er. Jo mer du trener jo mer må du spise. Når man er i puberteten er det ekstra viktig at man ikke mister for mye vekt. Kroppen skal vokse og utvikle seg og alt dette trenger man energi for å gjøre.

Legger ved noen artikler som jeg anbefaler deg å lese.

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse