Hopp til hovedinnholdet

Er muslim og har hatt sex. Kan jeg sy på igjen en jomfruhinne?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg er 16 år. Jeg er msulim og har hatt sex med noen. Men nå har jeg slåt opp med han. Så jeg skal gifte meg med en annen å jeg MÅ ha jomfru den natten jeg lurte på om man kan sy jomfru igjen å hvor kan man gjøre det jeg må ha jomfru ellers så har jeg ingen mann i livet mitt plz hjelp meg

Besvart 14.02.2019 14:02
 

Svar
Hei

Det er riktig at i noen kulturer forventes det at kvinnen er jomfru på bryllupsnatten, og at konsekvensen for jenter kan være alvorlige hvis familien tror hun ikke er det. 

Jeg vil kommentere det rent medisinske, altså jomfrudommen. Før tenkte en at der var et klart skille mellom de som hadde hatt sex (med penis i skjeden) og de som ikke hadde hatt det. Nå vet en at sex er så mye mer. Det er opp til en selv hvordan en definerer om en «er jomfru» eller ikke (for noen går det ved klining, fingring, andre ved penetrering osv). 

En trodde før (og mange tror fortsatt) at det fins en jomfruhinne. Dette er FEIL. Det finnes en skjedekrans, en liten, ekstra slimhinnefold, et stykke inni kvinnens skjede. Denne er elastisk og kan strekkes mye. Men den kan også få rifter og sprekke litt, ved turn, ved tampongbruk osv. Men mange har så elastisk skjedekrans at den IKKE får rifter og man IKKE blør, ved det første samleie. Skjedekransen er altså svært forskjellig fra jente til jente. 

Så: en kan blø fra skjedekransen UTEN å ha sex. Og en kan ha det første samleie, men IKKE blø.

Dette lager problemer for unge jenter som må «bevise» at de er jomfruer. Noen jenter blir tom dradd til lege for at legen skal bevise at de er jomfruer. Men skjedekransen KAN ikke gi beviser på dette, nettopp fordi den er så forskjellig. Noen jenter er født med så små skjedekransen at de ikke sprekker og ikke blør, og nesten ikke er synlige. 

Siden skjedekransen bare er en lite slimhinnefold, kan man ikke egentlig «sy den igjen». Det har nok blitt gjort i Norge, men det er ulovlig. Det er uetisk å kreve av andre at de skal være jomfruer, og ingen leger kan bidra til slik undertrykking av jenter. Jeg er også usikker på hva legene faktisk har sydd sammen her. Sannsynligvis har en «snurpet» sammen skjedeveggen litt (?). 

Du får altså ikke gjort et slikt inngrep (lovlig) i Norge. Og jeg vil råde deg til å ikke forsøke å få dette gjort. Du har RETT til å bestemme over egen kropp. Og selv om du skulle ha hatt sex, har du RETT til å ikke fortelle dette til noen, du må ikke bevise det osv. 

Jeg vil råde deg til å snakke med noen om dette. Snakk med helsesykepleier på skolen, de på Helsestasjon for ungdom, eller fastlegen. Les også i lenken under hvordan du kan gå fram. 

Hvis det i fremtiden blir din framtidige ektemann som krever bevis på at du er jomfru, bør du heller snakke med han og gjerne vise han artikler der det står at en IKKE kan bevise jomfrudommen med blod osv. Om du er i en vanskelig situasjon og ikke kan fortelle sannheten, er du ikke forpliktet til dette. For å redde deg selv, kan du jo lyve og si du ikke har hatt sex. Og så kan du vise til at svært mange altså IKKE blør ved første samleie. 

En mann kan ikke direkte kjenne skjedekransen i en kvinne, hvis den er vid og elastisk. Så du kan jo si at du vet du har en svært elastisk skjedekrans. Eller at du har sprukket den ved turn, uhell ved en sykkel osv. Dette er nødløsninger. Det beste er å opplyse folk om at jomfruhinnen ikke fins, og at de fleste ikke blør ved første samleie, uasnett. 

Du bør altså oppsøke helsepersonell og søke hjelp og råd der. Alt helsepersonell har taushetsplikt, og de vil IKKE fortelle dette til familien din eller andre! Alt godt!

YkVennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Myten om jomfruhinna

Truse (colourbox.com)

Skjedekransen (kjent som “jomfruhinna”) er forbundet med mange myter og misoppfatninger. Den oppfatningen som de fleste har, er at dette er en hinne som dekker skjedeåpningen og som “revner” ved penetrering. Dette er ikke riktig.

Les mer

Muslim, men ikke jomfru - hva gjør jeg?

Muslimsk jente (colourbox.com)

Jeg er ei jente på 19 år. Jeg har vært forelska i en gutt lenge og vi har nå tenkt til å gifte oss. Problemet er at jeg ikke er jomfru.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex