Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer med kroppen når man bare spiser sjokolade og chips?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg har bokstavelig talt kun spist sjokolade og chips i flere dager nå...det er egt bare det som har frista meg. Jeg har fortsatt ikke overspist det da, så har ikke lagt på meg eller noe, men jeg bare lurer på, Hva skjer egt med kroppen min da? Har det egt no mye å si så lenge man ikke går over det anbefalte kaloriinntaket sitt? Jeg har mange slike perioder hvor jeg bytter ut ordentlig/vanlig mat med sånt, jeg har et ganske rart forhold til mat...

Besvart 20.02.2019 18:01
 

Svar
Hei!

Det er ikke bare kaloriinntaket som har betydning for kroppen når det kommer til mat. Mat inneholder et variert spekter av næringsstoffer: proteiner, karbohydrater, fett, vitaminer, mineraler, fiber og antioksidanter. Alle disse stoffene trenger kroppen jevnlig påfyll av. De har viktige funksjoner i kroppen. For eksempel er det sånn at det å få i seg vitaminer handler ikke bare om å "være sunn" eller få god helse. Hvert enkelt vitamin har en funksjon. Enkelte B-vitaminer trengs for å lage nytt DNA, vitamin D trengs for at vi skal få tatt opp kalsium i tarmen (og fylle på skjelettet med det), vitamin A trengs påfyll av i øyet for at vi skal kunne se i mørket. Hvis man har et veldig snevert kosthold (spiser få matvarer), så risikerer man å få mangler på ulike stoffer som kroppen trenger, og det kan gi sykdommer, dårlig helse og i verste fall være dødelig (hvis det pågår over lang tid).

Å spise kun chips og sjokolade i noen dager er ikke akkurat sunt, men det er heller ikke farlig. Det må gå mer enn et par dager før man får mangler, men hvis dette er noe du gjør med jevne mellomrom, så kan du risikere å få for lite næringsstoffer og mangler. Det er også sånn at chips inneholder mye salt, så du risikerer å få i deg for mye av det, med den konsekvensen at blodtrykket ditt kan bli høyt. Lite fiber kan gi problemer med fordøyelsen og en del ubehag knyttet til det, og mye raske karbohydrater gjør at blodsukkeret svinger opp og ned, og du kan bli slapp/ukonsentrert/energiløs/irritabel.

Det er altså ikke mye positivt å si om det å spise kun chips og sjokolade i flere dager. Det er nok ikke direkte farlig, du blir ikke syk av kun et par dager, men over tid kan det være skadelig + at kroppen din ikke yter maksimalt de dagene du spiser så lite variert.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Slik blir du kvitt søtsuget

Skål med yoghurt og bær.

Har du ofte lyst på noe søtt? Får du mer lyst på noe søtt utover dagen? Her får du tips til hvordan du kan kvitte deg med søtsuget.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold