Hopp til hovedinnholdet

Jeg har store pupiller uansett om det er lyst eller mørkt.

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Pupillene mine er nesten hele tiden store, noen ganger dekker de nesten hele iris, Uavhengig hvem jeg ser på og hvor lyst eller mørkt det er

Besvart 26.02.2019 18:49
 

Svar
Hei Gutt 17, og takk for at du skriver til ung.no

Vanligvis trekker pupillene seg sammen når det er lyst, og blir store når det er mørkt. Noen medisiner kan forandre på hvordan pupillene oppfører seg, og kan gjøre dem store, eller små hele tiden. Noen er også født med pupiller som holder seg litt større enn andre.

Hvis du har hatt det sånn så lenge du kan huske, er det nok ikke noe å bekymre seg for. Hvis dette er helt nytt, er det sannsynligvis fortsatt ikke noe farlig, men det kan være greit å sjekke ut.

Jeg tenker det kan være lurt å oppsøke fastlege for å forsikre seg om at det ikke er noen underliggende årsak. Noen ganger kan nervene som får pupillene til å trekke seg sammen være skadet, men dette er svært sjeldent, og da er det som oftest bare den ene siden som er stor.

Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på, og ønsker deg alt vel og lykke til videre!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse