Hopp til hovedinnholdet

Kan mensen bli uregelmessig av stress, angst og depresjon?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg vil bare starte med å si at jeg er jomfru, og har aldri hatt sex. Skulle egentlig fått mensen for 2 uker siden, men har ikke enda fått det. Cirka 5 dager etter jeg egentlig skulle få mensen fikk jeg veldig mensen smerter (som jeg alltid får litt før mensen). Da trodde jeg at jeg skulle få mensen, men smertene gikk bort og jeg fikk ikke mensen. Har vært veldig sliten og hatt mye hodepinne, men det bruker jeg å ha i noen perioder så det er ikke noe nytt. Har lest at mensen kan komme forsent pga stress osv. Sliter med depresjon, angst og stresser veldig mye, kan det være derfor jeg har forsinket mensen?

Besvart 23.02.2019 18:03
 

Svar

 

Hei

Det høres ut som du har det vanskelig for tiden, og det kan godt påvirke mensen. Du sier ikke noe om hvor regelmessig den har vært tidligere, eller når du fikk mensen.

De første årene man har mensen er det normalt at denne er uregelmessig. Det kan gå alt fra flere måneder mellom hver gang, til bare et par uker. Mengde og hvor lenge det varer, vil også variere. Hvis mensen er borte, og man ikke mistenker graviditet, gjør man sjeldent noe sjekk hos lege for å finne årsaken før mensen har vært borte i minst 6 måneder for unge kvinner.

Mensen kan også bli uregelmessig eller borte om det har skjedd store endringer i livet. Det kan være stress, sykdom, slanking eller at man trener veldig mye. Mensen vil da kommet tilbake som normalt når kroppen har fått hentet seg inn igjen. Noen medisiner kan også gjøre at mensen blir borte.

Jeg anbefaler deg å snakke med helsesykepleier på skolen eller Helsestasjon for ungdom, slik at du har noen å snakke med om det som gjør deg deprimert og stresset. Jeg håper du får god hjelp!

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Mensen har ikke kommet til tiden

Menstruasjonskalender (foto: ung.no)

Du kan irritere deg over at mensen kommer, men når den ikke kommer som den skal, kan du bli bekymret. Det kan være ulike grunner til at mensen ikke kommer til tiden.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse