Hopp til hovedinnholdet

Kan det være farlig med plastrester i mikroovnen?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg klarte nettopp å gjøre noe ganske dumt. Jeg skulle varme opp noe i mikroovnen som hadde plastikkemballasje rundt seg, også klarte jeg å glemme å ta av plastikken. Jeg har ikke spist noe av maten, men er fortsatt redd jeg har fått i meg noen giftstoffer. Jeg begynte ikke å lufte før etter sånn 10 min siden jeg hadde litt sånn panikk og ikke klarte å tenke klart, er det farlig hvis man ikke lufter med en gang? Det luktet ganske ekkelt. Det så ikke ut som om plastikken hadde smeltet av, men jeg er ikke 100% sikker på at det ikke ligger noe plastikk i selve mikroovnen. Burde mikroovnen renses? Og når jeg skal ta ut maten fra mikroovnen, er det da mulig at den smeltede plastikken sprer seg til andre overflater og kan forgifte alle. Jeg har ikke lyst til at familien min og jeg skal få høyere sjanse for kreft eller noe... Takk på forhånd.

Besvart 10.03.2019 09:37
 

Svar
Hei

Nå har det gått noen dager siden du skrev inn spørsmålet til oss, og jeg håper du har greidd å finne roen igjen etter hendelsen.

Noen ganger kan man bli veldig bekymret når ting ikke går helt etter planen. Dersom man ikke greier å finne en løsning på egen hånd er det fint å snakke med og få råd fra noen andre. Kunne du ha snakket med en forelder eller noen andre i familien da dette skjedde? Kanskje det kunne gitt deg ro? Selv om man gjør noe "feil" vil de fleste foreldre ha forståelse for at slikt kan skje, og det vil føles bedre å ha sagt i fra enn å gå og gruble på det lenge. Kanskje du kan kjenne deg igjen i det?

Det er veldig lite sannsynlig at plast som mikromat er pakket inn i vil gi økt kreftfare. Husk at denne plasten faktisk er i kontakt med maten helt fra den er pakket til den blir spist. Vi må tro at maten i dag ikke blir pakket inn i plast som kan være farlig for mennesker. 

Du skal derfor ikke bekymre deg mer for dette. 

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ung.no - oppslagsverket for deg som er ung

Ung.no på mobilen (foto: ung.no)

Ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Her får du svar på det du lurer på. Nettstedet er drevet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Les mer

Tips til Google-søk

En iPad med Google (foto: ung.no)

Noe du trenger svar på? Trenger du stoff til en skoleoppgave? Her får du noen tips for å gjøre et best mulig søk i Google.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse