Hopp til hovedinnholdet

Hva er dihydrotestosteron? hvordan blokkeres dette for å hindre hårtap?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurte på hva dihydrotestosteron er. Jeg har hørt at det spiller dn stor rolle i hårtap hos menn. Det sies at man må blokkere det og håret vil komme tilbake. Hvirdan blokkerer man dette? Håret mitt begynner å bli tynnere og tynnere og det stresser meg. Jeg har hørt også at det har noe med forkalkning og fiberose å gjøre. Og at du må løsne hodebunnen mer og ikke la det være så stivt. Kan dette stemme?

Besvart 12.03.2019 12:04
 

Svar
Hei Gutt 17, og takk for at du skriver til ung.no!

Dihydrotestosteron lages av testosteron i kroppen, og er mer aktivt. dvs. at det har en kraftigere virkning på kroppen enn testosteron. Dihydrotestosteron vil kunne binde seg til hårsekkene, og forårsake håravfall, og er en av flere faktorer som bidrar til håravfall hos menn.

Når man blokkerer dette hormonet, vil ikke nødvendigvis håret vokse tilbake, men man vil kunne begrense hårtap. Det finnes medisiner som blokkerer hormonet som bla. brukes i behandling av stor prostata.

Det er helt normalt at håret tynnes litt i slutten av puberteten. De aller fleste menn får viker, og det er ikke et tegn på at du kommer til å miste resten av håret.

Det er sett at det dannes fibrose rundt hårsekkene hos menn som mister håret. dette kan være grunnet påvirkning av dihydrotestosteron. med fibrose vil det bli mindre blodtilførsel til hårsekken, som kan føre til at hårsekken dør, eller at det vokser saktere og blir tynnere.

Jeg har ikke vært borti, og finner ikke informasjon om at man må "løsne hodebunnen" så det ikke er stivt for å unngå hårtap. så det vet jeg dessverre ikke så mye om.

Hvis du er bekymret for hårtapet ditt kan det være lurt å ta en tur til fastlegen eller helsestasjon for ungdom for å ta en titt på det. Hårtap både ser og føles ofte mer dramatisk ut enn det egentlig er for den som opplever det, og det kan da være fint at noen andre får sett på det.

Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på, og ønsker deg alt vel og lykke til videre!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse