Hopp til hovedinnholdet

Kramper i leggene om natten.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg aner ikke om dette er noe dere kan svare på, men jeg vet ikke hvor jeg skal spørre. Jeg er en jente på 14 år, og kanskje rundt 3 ganger i uka får jeg en kraftig krampe i leggen om natta. Det gjør sinnsykt vondt og varer i kanskje 10-15 sekunder selvom d føles ut som en evighet. Jeg blir bare liggende og rulle i smerte, noen ganger begynner jeg å gråte også. Når krampen er over har jeg fortsatt vondt i leggen, og d kan vare hele dagen. Jeg trener rundt 4 timer i uka og jeg sliter en del psykisk. Vet ikke om d kan ha noe med saken å gjøre. Takk for svar!

Besvart 14.03.2019 12:41
 

Svar
Hei jente (14)

Kramper i leggene er ikke et uvanlig problem, og det oppstår gjerne på natten, og ofte i leggene/føttene. Det er i utgangspunktet ikke noe å være engstelig for, men det er selvsagt svært ubehagelig når det skjer på natten, og det går jo også ut over søvnen. 

Jeg har ikke noe konkret svar på hvorfor dette skjer med deg. Her kan du lese en artikkel om kramper, som viser til mulige årsaker, og hva du kan gjøre med det. 

Stort sett er det fysiske årsaker til at kramper oppstår. Kosthold, mineralmangel, dehydrering kan blant annet være medvirkende årsaker til kramper i leggene.

Når du får et akutt anfall med kramper, kan du tøye leggmuskelen eller massere den. Du kan også stå opp og gå krampene av deg, eller forsøke en varm dusj der strålen rettes spesielt mot de smertefulle musklene.

Dersom dette er et problem som stadig gjentar seg, så vil jeg råde deg til å ta det opp med din fastlege for å utelukke bakenforliggende sykdom som årsak til plagene dine.

Du skriver at du sliter en del psykisk, og da håper jeg at du har noen du kan snakke med om det, slik at du får den hjelpen du trenger. Det er mange man kan snakke om psykiske vansker med, som foreldre, lærer, rådgiver/sosiallærer, helsesykepleier, fastlegen og noen på helsestasjon for ungdom. 

Jeg legger ved flere artikler, som jeg ønsker at du tar en titt på.

Lykke til!

Hilsen Helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvorfor får man krampe?

Muskelkrampe i leggen (colourbox.com)

Har du hatt plutselige, ukontrollerte og smertefulle sammentrekninger i musklene? Da har du trolig hatt muskelkramper.

Les mer

Hvordan kan jeg fortelle andre at jeg ikke er psykisk frisk?

Jenter prater sammen (colourbox.com)

En gutt på 14 år stilte oss dette spørsmålet. Her kan du lese hva psykologen svarte. Gode råd også for deg om du strever litt psykisk og holder det for deg selv eller lurer på hvordan du kan fortelle det.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse