Hopp til hovedinnholdet

Så lurer bare på litt generelt om p-piller og bivirkningene av de...

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 14, snart 15. Jeg skal på en treningsleir i Spania der vi skal bade osv, og akkurat den uka jeg er der har jeg mensen. Skal også til Spania i sommer i 3 uker og jeg får mensen i løpet av de ukene. Har hatt mensen siden jeg var 12, så har hatt mensen 2 sommerferier før, og jeg synes seter ganske slitsomt. Vurderer veldig sterkt å begynne på p-piller for å utsette blødningene. Mamma har flere ganger tidligere spurt om jeg vil begynne på det, men da har jeg sagt nei da jeg ikke så behov for det. Problemet er at jeg bør begynne på det så fort som mulig da treningsleiren er i høstferien. Har hørt at under de 2-3 første månedene kan man bli plaget av bivirkninger (typ kvalme, hodepine osv). Lurer defor på hvor fort jeg eventuelt kan starte på det. Det er også litt kjipt om jeg kjenne ramse til bivirkningene mens jeg er på treningsleir. Så lurer bare på litt generelt om p-piller og bivirkningene av de.

Besvart 24.03.2019 12:54
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Jeg synes det høres ut som en god ide å begynne med p-piller. Da kan du i stor grad kontrollere når du har mensen og ikke. Det er helt riktig at man kan ha småblødninger de første månedene med p-piller, så det er lurt å begynne så raskt som mulig. 

Siden målet med å begynne med p-piller er å kunne hoppe over mensen er det viktig at du sier de som skriver ut til deg, slik at du får et merke der dette er mulig.

P-piller inneholder begge de kvinnelige kjønnshormonene (østrogen og gestagen). Det finnes forskjellige merker med p-piller, men alle virker på samme måte selv om de har litt forskjellig varianter av hormonene. Derfor kan man få lite bivirkninger av ett merke, men mer av ett annet.

Du må ha resept for å få p-piller. Det kan du få hos fastlegen, på helsestasjon for ungdom, hos helsesykepleier eller jordmor (ikke alle har godkjenning for å skrive ut resept). Hvis du er under 16 år, må fastlege, eller lege på helsestasjon for ungdom, skrive ut resepten.

Når du er mellom 16 og 20 år vil du få 108 kroner tilbake for prevensjon som varer i 3 måneder. Det betyr at de billigste p-pillene vil være gratis, har du et dyrere merke må du betalte det som er igjen når man har trukket fra 108 kroner.

Du trenger ikke en gynekologisk undersøkelse for å få p-piller, men lege eller helsesykepleier vil stille deg noen spørsmål om din egen helse og din nærmeste families helse og ta blodtrykket ditt. Dette for å være sikker på at du kan bruke p-piller. Det er særlig viktig å kartlegge om det finnes arvelige sykdommer i familien og om du bruker medisiner som gjør pillene mindre sikre. Det er derfor lurt å snakke med dine foresatte om dette før du har time for å få p-piller.

Bruk av p-piller

Det vanligste er p-piller med 21 eller 28 piller. Er det 21 piller, tar du en pille hver dag til ca samme tid til brettet er tomt. Da tar du pause i syv dager og begynner på nytt brett. Det er viktig at det ikke går mer enn 7 dager før du starter på nytt brett. I den pillefrie pausen får du vanligvis en blødning som minner om mensen. Man er beskyttet mot graviditet selv i den pillefrie uken. Man skal starte opp med nytt brett selv om blødningen ikke har sluttet.

Er det 28 piller på brettet, tar du en pille hver dag til ca samme tid og begynner direkte på nytt brett uten pause. De syv siste pillene er da sukkerpiller (placebotabletter) som bare er der for at du skal holde vanen med å ta en pille hver dag. Du får vanligvis en blødning mens du tar sukkerpillene som minner om mensen. Du er beskyttet mot graviditet også når du tar sukkerpillene, og skal starte på nytt brett selv om blødningen ikke har sluttet.

Hoppe over blødninger:

Det går fint å droppe blødningen (hoppe over «mensen») ved å starte på et nytt brett, og ikke ta en pillefri uke eller sukkerpiller. Det er ikke farlig og man kan hoppe over flere slike blødninger. Ved sammenhengende bruk får man allikevel før eller siden en mellomblødning selv om man tar piller. (Noen får blødning etter kun å ha hoppet over én pillefri pause, mens andre kan hoppe over flere pauser før det kommer en blødning.) Man kan velge å ta en pillefri uke eller spise placebotabletter når man får en blødning.

Sammenhengende bruk er helt ufarlig og p-pillene blir bare enda sikrere. Blødningen du får er uansett ikke en normal mens, og det er ikke farlig å utsette denne så lenge som mulig.

Glemt piller:

Glemmer du én pille (under 48 timer mellom to piller) er du fortsatt trygg. Ta den glemte pillen så raskt som mulig og dagens pille litt senere. 

Har du glemt to piller (gått mer enn 48 timer mellom to piller) er du ikke lengre sikker mot graviditet. Du skal ta den siste pillen du har glemt, og ta dagens pille litt senere. De andre glemte pillene kan du kaste. Du må bruke kondom ved samleie de neste syv dagene. Hvis de glemte pillene er i den siste uken med hormontabletter (pille nr. 15-21) skal du ikke ha blødningen (pillefri uke eller sukkerpiller), men heller starte rett på nytt brett.

Har du hatt ubeskyttet sex de siste 7 dagene før du glemte pillene må du ta nødprevensjon (angrepille). Nødprevensjon kan gjøre at pillene ikke virker optimalt etterpå så du må bruke kondom i 7-14 dager avhengig av merke. Hør med apoteket hva som gjelder for den type nødprevensjon som du kjøper.

Dette gjelder også dersom du har oppkast eller diaré.

Bivirkninger:

P-piller kan gi bivirkninger. Disse er helt ufarlige og går ofte over innen de 3 første mnd. Bivirkninger du kan oppleve er hodepine, ømme bryster, tørrhet i skjeden, økt utflod, kvalme, humørsvingninger, hudforandringer, psykiske bivirkninger og tap av sexlyst. Hvis plagene ikke går over kan du bytte merke. Det hender at noen må prøve flere merker før de finner ett som passer. P-piller inneholder østrogen. De som har øket risiko for blodpropp og hjerte og karsykdom skal derfor ikke ha prevensjon med østrogen. Det er også øket fare for hjerneslag.

P-piller reduserer ikke muligheten for å bli gravid senere i livet uansett hvor lenge du bruker den, og det er ikke farlig å ta p-piller i veldig mange år. Man trenger derfor ikke å ta pauser fra p-pillene hvis det ikke er fordi man ønsker å bli gravid. Tar man en pause er man ikke lengre beskyttet mot graviditet, og man kan få bivirkninger når man starter opp igjen senere. 

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Å nei, ikke mensen nå!

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)

"Åh, nei....!" har du kanskje tenkt når du oppdager at det er tid for mensen akkurat i den ferieuka du skal på badeferie eller telttur med kjæresten. Her kan du få noen tips som kan være til hjelp.

Les mer

Du kan utsette "mensen" med hormonell prevensjon

Truser på ei snor (colourbox.com)

Noen ganger passer det ikke å få en blødning. Eller kanskje du bare ikke ønsker å ha blødning så ofte. Her finner du oppskrift på hvordan du kan utsette og få færre blødninger med hormonell prevensjon.

Les mer

Vanlige bivirkninger av p-piller og annen hormonell prevensjon

Trøtt jente i senga (colourbox.com)

Alle medikamenter som du tar har en virkning, men også potensielle bivirkninger. Så også de ulike hormonelle prevensjonsmetodene som finnes. Her finner du en oversikt over hvilke bivirkninger de ulike midlene KAN gi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om P-piller
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om p-piller