Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bestille Gfuel fra nettet? Er det trygt?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg ser at Coolshop.no har begynt å selge Gfuel som jeg har lest ikke er lovlig i Norge pga. for høy vitamin b6 og b12 nivåer. https://no.coolshop.com/produkt/g-fuel-fazeberry-tub-40-servings/AK7J5C/?gclid=CjwKCAjwm-fkBRBBEiwA966fZImiIFS1IehIshZcqOXqLoAhe_W-Di3DakkHNKSimPPCNll0_8kiuBoCUDoQAvD_BwE Jeg lurte på om dette er ekte og om jeg kan bestille det. jeg har veldig lyst til å prøve dette kostholdet. Jeg lurte også på om det er trygt om jeg bare drikker dette i helgene og ca. 2-4 ganger i uken?

Besvart 31.03.2019 17:29
 

Svar
Hei!

Jeg kjenner ikke til reglene rundt dette produktet. Om det er sånn at du er usikker på om det er tilltat å innføre til Norge, så må du ta kontakt med Mattilsynet. De kan svare deg på om dette er et produkt som er tillat å importere. Det er lurt å være helt sikker slik at man ikke får bøter.

Hva er grunnen til at du ønsker å bruke dette produktet? Hva er det du vil oppnå? Ut i fra det jeg kan se så ser det ut som det er et tilskudd av koffein og antioksidanter, som også inneholder en del vitaminer og mineraler. Det ville jeg vært veldig skeptisk til å bruke, spesielt som ungdom! 

Mye koffein kan være helseskadelig for ungdom, og de dosene man får i et slikt produkt kan fort være høye. Et høyt koffeininntak kan gi hjertebank, uro, høyt blodtrykk, rastløshet, konsentrasjonsproblemer og søvnvansker. For noen kan det være direkte farlig. Vi reagerer veldig ulikt på koffein. Noen tåler mye, andre tåler lite. Barn og ungdom skal være spesielt forsiktige.

Det at produktet også inneholder antioksidanter gjør meg litt bekymret. Flere studier har vist at man skal være forsiktig med å ta tilskudd av antioksidanter. Det er veldig sunt for kroppen å få i seg antioksidanter fra mat, men når man får det fra kosttilskudd så virker det annerledes i kroppen, og kan faktisk ha en negativ og farlig effekt. Her ville jeg vært forsiktig.

Tilskudd av vitaminer og mineraler er det ingen som trenger, med mindre man har fått påvist en mangel hos fastlegen sin. Får man mangel på et vitamin skal man også ha høye nok doser til å kurere mangelen. Å bruke penger på tilskudd for å få "litt ekstra" har ingen helsegevinst og er bortkastede penger. Noen kan til og med få i seg for mye vitaminer og mineraler om man bruker flere ulike typer tilskudd.

Ettersom jeg ikke kjenner innholdet i dette produktet godt nok kan jeg ikke svare deg sikkert på om det er trygt for deg å bruke det i helgene og noen dager i uka. På generelt grunnlag vil jeg anbefale deg å ikke bruker penger på det, men om du skulle kjøpe det må du i alle fall bruke det med forsiktighet.

Snakk gjerne med foreldrene dine om dette. Hvis det er noe spesielt med helsa di som gjør at du føler du trenger tilskudd av energi, vitaminer og mineraler, kan det være lurt å snakke med foreldre, helsesykepleier (helsesøster) eller fastlegen om det.

Les mer: Myter og fakta om kosttilskudd

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Trenger du å ta vitaminer eller mineraltilskudd?

Vitaminpiller (colourbox.com)

Det reklameres for ulike tilskudd av vitaminer og mineraler på TV, nett, i butikken, helsekostforretninger og apoteket. Trenger du egentlig å ta tilskudd av vitaminer? Og hvordan skal du vite om du trenger det?

Les mer

Enkelt å velge sunnere mat med Nøkkelhullsmerket

Nøkkelhullet (Helsedirektoratet / Mattilsynet)

Se etter nøkkelhullmerket på matvarene du handler. Når du finner merket, vet du at den matvaren er et sunnere alternativ enn andre varianter av matvaren.

Les mer

Energidrikker

Energidrikker

Det er ingen aldersgrense for når du kan drikke energidrikke, men unge rådes til å ikke drikke det ofte. Foreldre og butikken kan nekte deg det.

Les mer

Toll på varer bestilt fra utlandet

Toll

Kjøper du varer fra en utenlandsk nettbutikk må du som regel betale merverdiavgift når varen kommer til Norge. Kjøper du klær må du også betale toll. Lær å regne ut her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett