Hopp til hovedinnholdet

Jente 15 år! Hater kroppen min. Er det mulig å gå ned 8 kg før sommeren?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente på 15 år som sliter mye med meg selv, jeg gråter meg selv i søvn fordi jeg hater kroppen min så sykt mye. Vennene mine er mye tynnere en meg og det er så urettfredig siden di spiser mye mer en meg. Jeg føler at jeg har for store pupper, flat rompe, store lår og stor mage, jeg orker ikke tanken på sommer og bading og jeg lurer på om det et mulig å gå ned 8 kg før sommeren? Jeg vil bare passe inn å kunne være konfortabel med meg selv.

Besvart 30.03.2019 10:58
 

Svar
Hei jente 15 år!

Det må være strevsomt og gå rundt å hate kroppen din.

Du ønsker bare å føle at du passer inn og være komfortabel med deg selv. Å ikke være fornøyd med kroppen din, tar mye krefter fra deg. Det er ikke rart du blir lei deg.

En trøst kan være at du ikke er alene om å ha det på denne måten. Veldig mange ungdommer opplever nemlig å være misfornøyde med kroppen sin. 

Det er også veldig vanlig å sammenligne seg med vennene sine i puberteten. Problemet er bare at det er helt normalt og vanlig at det er store forskjeller på ungdommer, da man ikke er kommet like langt i pubertetsutvikling.

Jenter som kommer tidlig i puberteten får en mer kvinnelig og voksen kropp og litt mer fett rundt midje og lår. De som ikke har kommet like langt, vil fortsatt ha en tynnere jentekropp. 

Ellers gjelder det for alle å lære seg å bli glad i seg selv og den kroppen man har. Alle er forskjellige og har med seg ulike gener fra foreldrene sine. Husk at andre liker deg mest fordi du er den du er, ikke på grunn av hvordan kroppen ser ut. 

Du ønsker å gå ned i vekt til sommeren. Du skriver ikke noe om hvor lang og hvor tung du er, og om det er anbefalt at du slanker deg.

Det er nok mulig å gå ned 8 kg til sommeren, samtidig er det å gå raskt ned i vekt er ikke en fordel. Da er det vanskeligere å lykkes og man legger ofte fort på seg igjen.

Det anbefales også at ungdommer som ønsker  slanke blir fulgt opp av en fagperson. Jeg vil råde deg til å snakke med helsesykepleier (helsesøster) på skolen. Hun kan veilede deg i hvordan du kan oppnå i gå ned i vekt om du trenger det, og hvilke matvarer som er lurt å spise og ikke spise. 

Jeg legger også ved noen artikler som du kan lese.

Håper svaret mitt var til hjelp for deg og ønsker deg lykke til!

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Tren og ha det gøy!

Jente jogger (colourbox.com)

Her finner du råd for hvordan du kan finne glede ved bevegelse og aktivitet, enten du er vant til å trene eller ikke.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse