Hopp til hovedinnholdet

Er jeg beskyttet i den pillefrie uken?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Går nå på ppiller som erstatter Diane (noe på Z, mot kviser og sånn) og leser på pakningsvedlegget at jeg skal ta en pille hver dag i 3 uker, før jeg tar en pause på 7 dager. Det står også at jeg kan hoppe over en mensen ved å ikke ta pause, men at jeg da må ta en pause på 7 dager før jeg begynner på neste brett. Lurer på om jeg da fortsatt er beskyttet? Eller er det sånn at jeg vil være beskyttet i 3 uker, så ubeskyttet når jeg ikke går på pillen, 1uke, + den neste uka som da blir uke 1 pga har hatt pause? Hva skjer hvis jeg evt dropper å ta pause, hvor lenge kan det være mellom hver pause? Vil jeg ha mensen i alle 7 dagene jeg ikke tar pillen selv om jeg vanligvis bare har mensen i 4? Takk for svar!

Besvart 06.04.2019 09:23
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Zyrona er primært et dermatologisk middel (mot akne, seboré og lettere tilfeller av hirsutisme) og skal bare brukes ved uttalte hudplager, når lokal behandling ikke har gitt tilfredsstillende resultat.

Zyrona fungerer som et oralt prevensjonsmiddel, men bør kun brukes for kvinner som trenger behandling for den beskrevne androgenavhengige tilstanden. 

Zyrona fungerer på akurat samme måte som andre p-piller. Det vil si at man tar pillene i 3 uker, og har en ukes opphold (Noen merker har sukkerpiller isteden for opphold) Når du hr opphold, få du en blødning. Denne er vanligvis mindre enn din vanlige mens.

Når du bruker p-piller er du sikret mot graviditet hele tiden. Både når du tar de aktive pillene, når du tar pause (evt sukkerpillene), og når du starter på de aktive pillene igjen så lenge du tar 21 hormonpiller og maks 7 dager pause. 

Den pillefrie uka fører vanligvis til en bortfallsblødning som er mindre enn en normal menstruasjon. Studier har ikke vist at det er noen fordeler med å ha en slik pillefri uke. Samtidig er det heller ikke påvist negative bivirkninger ved kontinuerlig bruk av p-piller ut over 3 uker. 

Ved å hoppe over pausen og bruke pillene kontinuerlig hopper man over mensen, men man får allikevel før eller siden mellomblødninger som er blødninger du får når du ikke har «mensen». Noen får mellomblødninger etter å ha hoppet over «mensen» én gang, andre kan hoppe over flere før man får en mellomblødning. Får man en mellomblødning kan man ta pillefri pause eller sukkerpiller (placebotabletter) for å få «mensen», men da må man ha brukt pillene i minst 21 dager sammenhengende først. 

Sammenhengende bruk er helt ufarlig og p-pillene blir bare enda sikrere. Blødningen du får når du bruker disse typene prevensjon er uansett ikke en normal mens, og det er ikke farlig å utsette denne så lenge som mulig.

Håper dette ga deg svar på alle spørsmålene dine :-)

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om P-piller
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om p-piller