Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg utsette mensen, og hvilke p-piller anbefaler dere?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på hvordan kan jeg utsette mensen? hvilke P-piller ambefaler dere?

Besvart 09.04.2019 19:50
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Man kan utsette mensen både med p-piller, og ved bruk av hormontablettene Primolut-N.

Utsette mensen hvis man ikke bruker prevensjon

Ønsker man å utsette mensen men ikke bruker hormonell prevensjon kan man snakke med legen sin eller helsestasjonen for ungdom. Man kan da få resept på hormontabletter som heter Primolut-N. Denne forutsetter at du har regelmessig mens da du må starte på pillene tre dager før forventet mens. Du tar en pille tre ganger om dagen i maks 10-14 dager, og vil få en blødning når denne er ferdig. Dette er ikke noe prevensjonsmiddel så du må bruke beskyttelse i tillegg, og det er viktig å vite at man ikke er gravid når man får disse pillene. Det er også noen som ikke skal ha disse hormonene på grunn av fare for blodpropp, så man må snakke med lege først.

Utsette med p-piller

Hvis du bruker p-piller, (eller annen hormonell prevensjon), kan du utsette (hoppe over) den blødningen som ligner på mensen. Det kan du gjøre med alle typer kombinasjons p-piller.

P-piller selges i brett av 21 hormonpiller. Man tar en pille hver dag i 3 uker. Så har man 7 dager pause, eller 7 dager med sukkerpiller. Det er da man får mensen. Om man ikke vil ha mensen, hopper man bare over de 7 dagene man er uten hormoner, og fortsetter direkte på et nytt brett :-)

Ved denne metoden får man allikevel før eller siden mellomblødninger som er blødninger du får når du ikke har «mensen». Noen får mellomblødninger etter å ha hoppet over «mensen» én gang, andre kan hoppe over flere før man får en mellomblødning. 

Sammenhengende bruk er helt ufarlig og p-pillene blir bare enda sikrere. Blødningen du får når du bruker disse typene prevensjon er uansett ikke en normal mens, og det er ikke farlig å utsette denne så lenge som mulig. 

Jeg kan ikke anbefale et spesielt merke for deg, da det må vurderes av den som skriver ut pillene. Jeg vil råde deg til å stikke innom helsestasjon for ungdom. De vil gi deg råd om hva som vil passe for deg :-)

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Å nei, ikke mensen nå!

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)

"Åh, nei....!" har du kanskje tenkt når du oppdager at det er tid for mensen akkurat i den ferieuka du skal på badeferie eller telttur med kjæresten. Her kan du få noen tips som kan være til hjelp.

Les mer

Du kan utsette "mensen" med hormonell prevensjon

Truser på ei snor (colourbox.com)

Noen ganger passer det ikke å få en blødning. Eller kanskje du bare ikke ønsker å ha blødning så ofte. Her finner du oppskrift på hvordan du kan utsette og få færre blødninger med hormonell prevensjon.

Les mer

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mensen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mensen