Hopp til hovedinnholdet

Jeg har oppblåst mage hele tiden! Hva bør jeg spise?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg sliter veldig med oppblåst mage sånn hele tiden. Legene sier jeg ikke har noe allergier. Så da tenker jeg at det kan være noe med kostholdet mitt. Jeg spiser bare sunn mat, og kanskje sånn 1-2 ganger i uken usunt. Jeg trener også 3-4 ganger i uken. Har dere noe tips til hva jeg skal spise og ikke spise?

Besvart 29.04.2019 17:07
 

Svar
Hei!

Jeg skjønner veldig godt at dette er frustrerende for deg. Du skal ikke trenge å ha det på denne måten.

Det kan være flere grunner til at man har luft i magen: Cøliaki, laktoseintoleranse, irritabel tarm. Dette er de vanligste årsakene. Man må undersøkes hos legen for å finne ut hva som er årsaken, men det er viktig å gjøre det, fordi man kan bli kvitt problemet hvis man finner ut hva det skyldes. Selv om legen din sier du ikke har allergi, så bør han utrede deg videre og gi deg en diagnose når du plages på denne måten.

Den vanligste årsaken til luft i magen er irritabel tarm. Dette er en helt ufarlig tilstand, men skyldes at bakterier i tarmen danner gass når man spiser mat som brød, knekkebrød, ulike frukter og grønnsaker og melkeprodukter. Hvis man har denne tilstanden så må man følge et spesielt kosthold der man spiser mindre av de matvarene som gir plager. Dette kan du lese mer om på nettet, det heter "lav FODMAP dietten". Det er uansett viktig at du får den diagnosen hos fastlegen.

Her er noen generelle tips for å unngå oppblåst mage:

  • Spis uten å stresse. Ta deg tid til å sette deg ned og spis i ro og mak.
  • Ikke drikk brus og annet med kullsyre i.
  • Vær forsiktig med søtstoffer som slutter på - ol, slik som sorbitol, og mannitol. Disse finner man ofte i tyggegummi og drops.
  • Linser, bønner, erter, kål, blomkål, løk og en del andre grønnsaker er det mange som får luft i magen av. Ofte vil rå grønnsaker kunne trigge magen mer enn dersom grønnsakene er kokte eller tilberedt på annen måte. Det er veldig viktig at man ikke slutter å spise grønnsaker. Prøv deg frem og finn ut hva det er som gjør deg oppblåst. 
  • Fysisk aktivitet; for mange hjelper det å være i bevegelse. Det kan være enkle ting, slik som å gå i et kvarter.
  • Stress ned. Noen føler at de blir oppblåste og får magesmerter når de er stressede. Ta godt vare på deg selv og ta tak i det som er stressende.

Kosthold ved oppblåst mage har ikke noe med sunt og usunt kosthold å gjøre, det er et ganske innviklet system for hva man kan spise og ikke, som omfatter både sunn og usunn mat. Derfor vil jeg anbefale å lese deg ordentlig opp på "lav FODMAP" om du får diagnosen irritabel tarm av fastlegen din.

Lykke til!

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Luft i magen?

Luft i magen (colourbox.com)

Alle promper! Det er helt naturlig og normalt! Men noen ganger kan man bli så oppblåst og føle at man må prompe så ofte at det er vondt og plagsomt.

Les mer

Irritabel tarm

Irritabel tarm (colourbox.com)

Irritabel tarm kjennetegnes av fordøyelsesplager som oppblåsthet, løs eller treg mage.

Les mer

Er du laktoseintolerant?

Melk (colourbox.dk)

Laktose er melkesukker, som det er mye av i blant annet kumelk. Hvis du er laktoseintolerant takler ikke magen din store mengder laktose.

Les mer

Hva er cøliaki?

Brød (colourbox.dk)

Cøliaki er en sykdom der gluten (et protein), som finnes i hvete, rug, spelt og bygg, skader tarmslimhinnen slik at den ikke fungerer som den skal.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold