Hopp til hovedinnholdet

Jeg ønsker en lavere vekt til jeg begynner på ungdomsskolen!

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en hente på 13 år. Jeg går nå i sjuende klasse og skal veldig snart begynne på ungdomsskolen, jeg vil ikke se ut som jeg gjør nå når jeg beggyner der. Jeg er litt små feit. Jeg har alltid slit med vekten min, i femte veide jeg 59 kg og var bare 150!!!! Jeg vet helt sykt. Men jeg gikk ned til 51kg noe som jeg ble stolt av. Men nå har jeg begynt å legge på meg litt spesielt rundt mage og lår. Greia er at jeg er veldig lav og har bare voks sånn tre cm på to år. BTW har ikke mensen. sliter også med å finne motivasjon og sunn mat. Er det noe mat som har veldig lite kalorier? og vet du om noen øvelser man kan gjøre som brenner ekstra?mye btw er veldig svak og går ikke på noen sporter.

Besvart 18.05.2019 11:10
 

Svar
Hei!

Det er helt normalt at vekta går oppover når man kommer i tenårene. Å veie 51 kg er jo helt normalt for ei jente på din alder, men hvordan det vises på kroppen kommer såklart an på høyden. Noen begynner å vokse mye i høyden når de kommer i puberteten og får mensen, så det kan godt hende du vil vokse en del mer de kommende årene.

Det er leit å høre at du er misfornøyd med kroppen din. Jeg synes du skal ta en tur innom helsesykepleier på skolen din nå før skolen slutter, snakk med henne om vektutviklingen din, høyden din og det som bekymrer deg. Sammen kan dere se på din utvikling, og om du trenger å gjøre noe annerledes, eller om du må lære deg å like deg selv slik du er.

Det er helt vanlig at jenter på din alder er usikre på kroppen sin. Det føles uvant at man plutselig begynner å legge på seg fett på rumpe, hofte og lår. Men det er helt normalt. 

Les mer: Jenter og puberteten!

Mat som har lite kalorier er grønnsaker og frukt. Man kan spise ubegrenset med grønnsaker! Det er også lurt å spise fiberrikt/grovt, og her kan du lære å sjekke hvor grovt brødet er.

For å øke forbrenningen med trening er styrke det aller mest effektive. Du skriver at du er veldig svak, så da har du jo mye potensiale her! Hva med å begynne med litt egentrening med styrke et par dager i uka? Det vil booste forbrenningen din, og bidra til å forme kroppen (noe fett erstattes med muskler).

Lær mer om hvordan du trener styrke hjemme her!

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tykk & tynn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tykk & tynn