Hopp til hovedinnholdet

Er det farlig for meg å spise lite?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har gått ned 2 kg de siste 3 dagene. Jeg spiste ingenting den første dagen, ett måltid den andre dagen, og ett måltid idag. Jeg er liksom ikke sulten lenger. Jeg sliter en del med selvtillit og vekt. Jeg er 170 og veier 63kg eller nå 61 kg. Jeg bare lurte på om det kan være farlig å ikke spise mer? Jeg hadde også en perioden for snart ett år siden der jeg nesten ikke spiste noen ting. Men etter den perioden så begynte jeg å spise ekstremt mye. Tror jeg gikk opp 8-9 kg på ett år. Jeg synes det er helt forferdelig å tenke på! Hvordan kunne jeg la dette skje?! Jeg vil bare bli lett å tynn egentlig. Men det kan jo hende jeg går ned noen kg nå, vist jeg holder ut da.

Besvart 20.05.2019 14:58
 

Svar
Hei!

Det er leit å høre at du føler det på denne måten vedrørende vekta di. Du har opplevd å gå mye opp i vekt på kort tid fordi du spiste for mye, og det er forståelig at du føler det uvant at kroppen din har forandret seg. Men du er 13 år, og i en alder der kroppen gjennomgår forandringer. Det er helt normalt for en 15-16 åring å veie 60 kg. Du trenger altså ikke å gå ned i vekt, dette vil stabilisere seg med årene. De rundt deg vil legge på seg de kommende årene, og du vil føle deg mer vel med kroppen din.

Når man slutter å spise går man raskt ned i vekt i starten (mest fordi man mister en del vann), etter hvert går det langsommere, og det kan stoppe helt opp. Om du fortsetter å spise lite sånn som du gjør nå, vil du få veldig lav forbrenning, og du vil legge på deg kjempefort om du begynner å spise normalt igjen. Du risikerer å ødelegge forbrenninga di, og kanskje få vektproblemer resten av livet.

Dessuten er det farlig for kroppen at du spiser så lite. Dette har vi skrevet en hel artikkel om.

Les mer: Dette skjer med kroppen om du spiser for lite!

Jeg vil heller råde deg til å ha et sunt kosthold, være i aktivitet daglig (finn en aktivitet du liker!) og forsøk å lære deg å like kroppen din slik den er.

Du kan snakke med helsesykepleier på skolen om du ønsker noen å prate om dette med.

Ta godt vare på deg selv!

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan det være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (foto: Tine Poppe)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Tren og ha det gøy!

Jente jogger (colourbox.com)

Her finner du råd for hvordan du kan finne glede ved bevegelse og aktivitet, enten du er vant til å trene eller ikke.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold