Hopp til hovedinnholdet

Har dere forslag til hva jeg kan spise?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Eg sliter med med maten, jeg bruker mye tid på å planlegge hva jeg skal spise, hvilke dag jeg skal spise det, hvor mye og valg av pålegg. går til ernæringsfysiolog og psykiater med føler dei ikke forstår og eg har forsøkt å skrive det ned og levere til dei, men virker som de fremdeles ikke forstår. er undervektig, har litt ibs, og spiser tre måltid om dagen. Har funne ut at jeg har brukt alt for mye penger på matbutikken dei siste månedene og må stramme inn. må kutte ut pålegg og annen mat, som jeg pleier bare å ete en gang pr veke då det ikke blir spist opp og blir kastet etter en uke, då det ikke smaker godt etter en uke opning. hvilen variasjonen en kan gjøre med havregryn og yoghurt til frokost? har pleid å hatt itt greskarfrø, kokosflak, valnøtter og litt syltetøy, men føler det blir litt kjedelelig/smakløst. er ikke noe glad i bær og cottage chece, har fått besked om å spise havre/spelt, men er ikke lett å finne speltbrød og jeg liker. det hjelper ikke å spørre henne om dette

Besvart 22.05.2019 22:42
 

Svar
Hei!

Det er fint at du snakker med ernæringsfysiolog og psykiater. Jeg tenker jeg skal svare på det konkrete du spør om her; variasjon av frokost med havregryn og yoghurt. 

Du kan smaksette denne på ulike måter. Du kan for eksempel bytte ut yoghurten med annen syrnet melk: Kefir, biola, kesam. Her er det mange varianter å velge mellom, både naturelle og de med smak. Finn noe du liker. 

Du kan også bruke granola, honning, fiken, dadler og/eller kanel for å variere smaken. Banan eller mango kan også være godt. 

Du kan også lage kjøleskapsgrøt med chiafrø i. Det finner du mange oppskrifter på om du søker på nettet. 

Det finnes mange butikker som selger speltbrød og speltknekkebrød. Hvis du ikke finner det selv, kan du kanskje spørre de  i butikken om hjelp. 

Om du ønsker å jobbe med å endre situasjonen du er i, kan det være verdt å forsøke en spesifikk behandling som dreier seg om å endre tanker/opplevelsen omkring spisingen eller etter spisingen. Det finnes en behandlig som heter Cbt-e som gjøres flere steder i landet. Det er primært brukt til de som har spiseforstyrrelse eller lider av en selektiv spising (spiser svært få forskjellige ting) Du kan snakke med behandleren din om dette er noe som kan være aktuelt for deg. 

 

Hilsen klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan det være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold