Hopp til hovedinnholdet

Har du noen tips til å være mer fornøyd med kroppen sin?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg har de siste månedene fått et veldig anstrengt forhold til mat og trening. Jeg vet jeg er slank, og er ca 3 kilo fra å være undervektig, men jeg er virkelig ikke fornøyd med det jeg ser i speilet. Jeg spiser bare sunt i uka, og jeg får dårlig samvittighet vær gang jeg koser meg i helgen. Før trente jeg styrke og kondis kanskje 2-3 ganger i uken, mens nå 4-6 ganger fordi jeg føler jeg må. Jeg gruer meg litt til sommeren, for jeg er redd for om det blir vanskelig og holde seg unna fristelser. Jeg er syk nå, og derfor har jeg ikke fått trent på 4 dager, noe som friker meg ut siden det snart er sommer. Noen tips til bedre forhold til mat, trening og bare være fornøyd med kroppen sin?

Besvart 31.05.2019 13:15
 

Svar
Hei

Du beskriver noe som flere ungdommer kan kjenne seg igjen i. Du vet selv at du er på grensen av undervekt og likevel er du ikke fornøyd med hvor mye du veier. 

Det er flere måter å komme seg ut av en slik tankegang på. Du kan snakke med noen om de tankene du har for eksempel helsesykepleier eller foreldrene dine. Du kan også gjøre noen endringer på hvordan du snakker og tenker om deg selv. 

Når man begynner å se på seg selv negativt vil det negative bare bli større og større. Det kan da hjelpe å bli bevisst negativt selvsnakk og heller gå over til å si til seg selv: Nå er jeg inne i negativt selvsnakk, det er bedre for meg å fokusere på andre ting. Hva er jeg fornøyd med med meg selv?

Om du speiler deg mye eller gjør mye kroppssjekking (som for eksempel å kjenne på ulike kroppsdeler for å sjekke om de har blitt større eller mindre) så anbefaler jeg deg å slutte med det. Prøv å ikke speile deg og prøv å ikke sammenligne deg med andre. Mange har god nytte av å ikke se på bilder av andres kropper i sosiale media. Da slike bilder bare kan trigge lavt selvbilde og ødelegge egen selvfølelse. 

Jeg vil at du skal lese de artiklene jeg har lagt ved under. De kan hjelpe deg til å se hva som trigger ditt syn på kroppen din. I tillegg kan du få noen tips om hvordan du selv kan unngå å være så kritisk til deg selv. 

 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Positivt selvbilde og kroppsbilde er #goals

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Om målet ditt er et positivt syn på deg selv og din kropp, kan Instagram og Snapchat være forstyrrende.

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Kroppspress på nett

Jente med mobil (Colourbox)

Det er viktig å huske at du påvirkes av sosiale medier. Hvis du opplever kropps- og utseendepress, kan det være fordi influensere og andre bidrar til å fremme bestemte kroppsidealer.

Les mer

Zelda om kroppspress

Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

Opplever du mye kroppspress? Hva gjør det med selvtillitten og selvbildet ditt? Ikke sammenlikne deg men andre, men sett pris på alle de gode egenskapene DU har.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser