Hopp til hovedinnholdet

Smerter i skjeden og trang inngang

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 14 år, og jeg får vondt i vaginaen når jeg tar på den. Det gjør ikke vondt hvis jeg stryker på den, men kjønnsleppene klør noen ganger, og blir litt røde noen ganger, akkurat som små røde sår. Jeg har også vondt inne i vaginaen, og klarer ikke få inn en finger uten at det er ukomfoertabelt. En gang så prøvde jeg å ligge i senga ute truse, med et speil foran tissen og prøvde å ta inn en tampong der. Jeg åpnet vaginaen veldig sånn at jeg skulle se hvor den skal puttes inn, for andre ganger så har jeg ikke greid å få den inn, for jeg treffer ikke. Det er akkurat som jeg treffer mange vegger. Når jeg så i speilet og pånet opp hele vaginaen min med fingrene, så jeg bare et lite hull men forsn det hullet var det på en måte noen klumper foran. Det gjorde veldig vondt å ta tampongen inn for jeg klarte ikke å komme lenger pga det. Hvorfor gjør det så himla vondt? Jeg slapper av så godt jeg kan men uansett hvordan jeg vrir og vender på det så gjør det vondt. Hjelp!!!

Besvart 01.06.2019 12:05
 

Svar
Hei

Jeg synes at det er veldig fint at du utforsker kroppen din slik at du blir kjent med deg selv, og din egen seksualitet.

Litt kløe og rødhet i underlivet er ikke uvanlig. Dette kan skyldes svette, irritasjon i form av gnissing, bruke av parfymerte såper, truseinnlegg osv. Så lenge dette er noe du opplever bare sånn av og til, tenker jeg at du ikke trenger å bekymre deg for det. Små sår i skjeden kan skyldes små rifter som kan komme om du klør deg og har litt negler. Dette svir og kan være litt vondt, men det gror fint av seg selv om du lar underlivet ditt være i ro.

Mange jenter har en slimhinnefold som danner en krans et par cm innenfor skjedeinngangen og markerer overgangen inn til selve skjeden. Åpningen i skjedekransen kan variere i størrelse. Ofte kan det derfor kjennes litt trangt ut og det kan være litt ubehagelig når man forsøker å sette inn en tampong eller en finger. Muskelspenninger rundt skjeden kan også gjøre det trangt og dette kan være et problem, men det er du jo oppmerksom på. Dersom det i tillegg er helt tørt i skjeden vil det bli mer smertefullt og ikke minst vanskelig å sette inn en tampong. Dette er altså lettest å øve på når du har mensen og dermed naturlig "fuktet". Det er ellers et bra tips å bruke litt glidemiddel ( vaselin er ok) når du utforsker deg selv eller setter inne en tampong. Dette gjør det mye lettere og mye mindre vondt. Så forsøk igjen, det er helt normalt at det er litt vanskelig i starten. 

Vennlig hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Myten om jomfruhinna

Truse (colourbox.com)

Skjedekransen (kjent som “jomfruhinna”) er forbundet med mange myter og misoppfatninger. Den oppfatningen som de fleste har, er at dette er en hinne som dekker skjedeåpningen og som “revner” ved penetrering. Dette er ikke riktig.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Vulva og vagina

Jentekropp (colourbox.com)

Noen har store kjønnslepper, andre har små. Noen har kanskje ulikt fra den ene siden til den andre. Og når de små er større enn de store, eller de indre vises utenpå de ytre – da må det vel være noe galt?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spørsmål og svar
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spørsmål og svar