Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre for å slutte å spise usunn mat og begynne å trene?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg er veldig tykk. Jeg er ca 160 og veier 85 kilo. Jeg har mye muskler men jeg er fortsatt feit og jeg er så lei av det. Jeg har depresjon og derfor er det så utrolig vanskelig å faktisk komme seg opp av senga å gjøre noe. Jeg er så å si limt fast til senga. Jeg spiser mye usunt men jeg greier ikke å slutte. Og hver eneste gang jeg spiser noe uansett hva det er så føler jeg meg helt jævli etterpå. Og jeg lurer på hva jeg skal gjøre for å slutte å spise usunn mat og begynne å trene.

Besvart 02.06.2019 09:46
 

Svar
Hei jente 14 år.

Mange unge på din alder, synes dette med kropp og vekt er vanskelig, Da det er store forskjeller på dere ut i fra hvor langt dere er kommet i puberteten og en har lett for å sammenligne seg med hverandre.

Vi anbefaler ikke at unge på din alder slanker seg, det kan være helseskadelig og må eventuelt være under kyndig veiledning av lege eller annet helsepersonell.

Men det er lov å tenke at en skal forsøke å endre sin livsstil på en slik måte at vekten stabiliseres og en utvikler seg i en sunn og god retning. Derfor er det bra at du tenker at du ønsker å spise sunnere og bli mer aktiv. 

Å endre livsstil er et stort prosjekt, men det er viktig at du ikke tenker på det som en slankekur i en periode, men som en endring av vaner både når det gjelder kosthold og aktivitet. Dette tar tid og det er viktig å forstå at det ikke finnes noen kjappe løsninger som er varige. Løsningene skal vare resten av livet. 

Det er selvfølgelig du som må gjøre endringene, men det er forståelig og fornuftig å få støtte på veien. Da kan helsesykepleier på skolen eller helsestasjon for ungdom være en du kan snakke med. Du bør også snakke med de hjemme, slik at de kan hjelpe deg til å ta gode valg. 

Kanskje skal det ikke så store forandringer til for at du får til en endring? For enkelte handler det om kanskje om å spise mindre godteri i ukedagene, velge vann som tørstedrikke, spise litt mindre porsjoner og være i mer aktivitet. Sammen kan du og helsesykepleier kartlegge dine vaner og se hvor du kan gjøre en endring.

Ellers vil jeg anbefale deg å ikke gjøre dette til et stort og vanskelig tema i hverdagen. Bruk mindre tid på å tenke kropp og vekt, vær stolt over kroppen din og nyt ungdomstiden din sammen med gode venner. Slike tanker gjør deg bare trist og lei og ta fra deg motivasjonen til å gjøre noe med situasjonen. 

Du og din familie kan også ta kontakt med kommunens Frisklivssentral. Mange kommuner tilbyr kurs og oppfølging via Frisklivssentralen. Du kan kontakte sentralen selv, eller be om henvisning via helsesøster eller lege. Her kan både du og familien din få gode råd og tips på veien.

For jeg vil også anbefale deg å snakke med dine foreldre og få de med på lag. Da det som regel er de voksne i familien som har gjør innkjøp og står for matlagingen. Kanskje trenger de også råd og tips om en sunn og aktiv hverdag?

Håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.
Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Få hjelp om du strever med vekten

Baderomsvekt (colourbox.com)

Ikke gå alene med din bekymring for vekten. Få hjelp hos helsesykepleier eller fastlege.

Les mer

Slik får du motivasjon til å trene

Knyter skolissene (colourbox.com)

Har du lyst til å trene, men mangler motivasjonen til å komme i gang? Ta en kikk på denne artikkelen og se hvordan du kan få motivasjon.

Les mer

Tren og ha det gøy!

Jente jogger (colourbox.com)

Her finner du råd for hvordan du kan finne glede ved bevegelse og aktivitet, enten du er vant til å trene eller ikke.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse