Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg selv velge hva slags fritidsaktiviteter jeg skal være med på?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har gått på fotball i 7 år. De siste 2 årene har jeg vært ekstremt lei og ikke hatt noen interesse for det lengre. Pappa har vært fotballtrener de siste årene og derfor har jeg følt meg presset av både han og mamma til å fortsette, iogmed at han har lagt ned så mye tid til det. Forrige sesong tok jeg opp med dem at jeg ville slutte men det var de negative til. De mener at fotball er en fin måte å både være sosial og aktiv på og at jeg derfor skulle fortsette enda en sesong. Jeg gjorde det mot min vilje til tross for mye skolearbeid, konfirmasjonsundervisning og andre aktiviteter. Fra og med jula 1018 til nå har mamma støttet meg i å slutte mens pappa ikke har tatt det like lett. En periode snakket han ikke med meg på 2 måneder. Noe jeg synes er veldig teit bare fordi jeg har mistet interesse for noe. Nå har mamma igjen skiftet mening og de presser meg igjen til å starte igjen selv om jeg ikke har vært på trening på 6 måneder. Har jeg noe krav til å kunne selv velge å slutte?

Besvart 07.06.2019 10:12
 

Svar
Hei jente 15 år!

Ja, selvsagt skal du bestemme hva du vil bruke fritiden din på. Foreldrene dine har ikke lov til å presse deg til noe du selv ikke ønsker. 

For at de skal forstå dette er det viktig at du prøver å snakke med både mamma og pappa. Fortell at du forstår at dette er vanskelig for de, men at det er ditt liv og dine valg. 

La foreldrene dine også forstå hvordan du tenker og hva dette gjør med deg. Da vil det være lettere for de å støtte deg i valget du tar om å ikke spille fotball. 

Kanskje er det også noe annet du har lyst å bruke tiden din på.

Jeg forstår godt at du synes det er vanskelig dersom pappaen din blir skuffet og ikke prater med deg. Det er ikke greit når du opplever dette og pappa må vite at du blir såret og lei deg av dette. 

Noen synes det er godt å snakke med noen andre de stoler på. Det kan være en god venn, en lærer eller helsesykepleier på skolen. Her kan du dele tankene dine og få støtte. 

Lykke til! 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om idrett