Hopp til hovedinnholdet

Mamma drikker og jeg tør ikke snakke med noen. Hva skal jeg gjøre?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 18 år som har en mor som gjemmer ølbokser og røykpakker. Det hele startet for 2-3 år siden, hun stoppet opp en stund da jeg og pappa sa ifra til henne men nå har jeg begynt å finne ølbokser gjemt igjen. Hun er aldri synlig beruset og har aldri skadet meg så har aldri sett på henne som en alkoholiker. Jeg tør ikke snakke me henne eller med pappa da pappa gjør ingenting. Jeg skammer meg og tør heller ikke si det til vennene min eller kjæresten min da jeg er redd hva de skal tro om henne. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Det hele har gjort at jeg ikke er glad i mamma lenger uansett hvor forferdelig det høres ut.

Besvart 07.06.2019 14:31
 

Svar
Hei jente 18 år

Så bra du tar kontakt. Det å drikke i skjul og gjemme bort alkoholen er ofte et tegn på en avhengighetsproblematikk.  Selv om mamma ikke er synlig beruset og aldri har skadet deg, så kan hun likevel ha et avhengighetsproblem.

Når en forelder er påvirket så vil han/hun ofte ha en endret atferd. Endringen kan skape ubehag uten at man helt vet hva det er. Foreldre med alkoholproblemer kan bli uforutsigbar og svingende i humøret, slik at det kan bli vanskelig å forstå reaksjonene deres.

Du og pappa har tidligere sagt ifra til mamma. Nå sier du at pappa ikke gjør noe. Kanskje han har gitt litt opp? Kunne du ha spurt han om dette?

Du forteller at du ikke tør å snakke med kjæreste og venner om dette. Mange skammer seg når foreldre har et avhengighetsproblem. Dersom du hadde snakket med kjæreste og/eller venner, så kan det hende at du oppdager at avhengighet er mer vanlig enn du tror, og at andre kan ha liknende opplevelser.  

Det kan være lurt og også snakke med noen som har kunnskap om avhengighet. Ta gjerne kontakt med kompasset. Der har man kunnskap om hvordan rus påvirker familien. Om du bor i nærheten av et av kompassene kan du få samtaler der og bor du langt unna kan du få tilbud om Skype-samtale. 

Lykke til. 

 

Med vennlig hilsen Psykolog på Blå Kors Kompasset

i samarbeid med ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kompasset – noen å snakke med om rus i familien

Bildet er lånt fra kompasset.org

Har du opplevd rus i familien? Kompasset er et gratis samtaletilbud til deg som trenger noen å snakke med.

Les mer

Rus: kontakttelefoner

Jente ser på mobilen sin (colourbox.com)

Hva kan du gjøre hvis du har et rusproblem? Eller en venn eller noen i familien sliter med det? Da er det hjelp å få.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Mye alkohol og rus hjemme?

Drikker alkohol (colourbox.com)

Du er ikke alene om å ha foreldre som drikker for mye eller ruser seg. Det er vanskelig i hverdagen, og kanskje ekstra vondt i ferier.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol