Hopp til hovedinnholdet

Har fått diabetes og er redd sprøyter!

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har diabetes type 1 og har hatt det i totalt 4 uker. Jeg har uttalt trypanofobi/sprøytevegring på legeattesten og KLIKKER I VINKEL hver gang jeg må stikkes! Har fått sensor og pumpe, men det hjelper ikke, disse må tross alt også settes inn... Alle sier at jeg kommer til å venne meg til det; det har jeg først og fremst ikke tro på, for ikke å nevne at det er nå som gjelder, ikke mange måneder frem i tid! Noen ganger får jeg ikke fram ord, andre ganger gråter jeg noe helt vilt. Har noe som ligner store byller under øynene hver kveld. Foreldrene mine skjønner ikke at det er mulig å være reddere noen ganger enn andre og spesielt pappa blir oppgitt. Blodprøver er min største skrekk, og disse må jeg ta ofte nå. Livredd, besvimer hver gang! Blir så kvalm at jeg brekker meg konstant i en halvtime etterpå og har feber. Jeg orker ikke dette! Måtte bare lufte meg litt. Men er det noen måte å ta langtidsblodsukker på som IKKE innebærer blodprøver? Jeg er sliten!

Besvart 12.06.2019 10:41
 

Svar
Hei jente (15)

Jeg skjønner at dette må være veldig tøft og slitsomt for deg! Diabetes er en sykdom som krever mye oppfølging og kontroll, men jeg lover deg at etter hvert vil du oppleve mestring og kontroll.

Det er en periode nå hvor mye skjer: du skal lære om sykdommen, om hvordan blodsukkeret skal reguleres og passe på hva du spiser. Det er ikke rart at du er sliten.

Jeg har snakket med mange unge og voksne med diabetes, og alle har sagt at de blir vant med stikkingen etter hvert. Men for noen tar det litt tid. Jeg har tro på at du også vil klare det! Men kanskje trenger du litt ekstra hjelpe, støtte og kanskje litt lokal bedøvelse i starten. Det er fint hvis du kan snakke med de som tar prøvene, slik at de gjør det på best mulig måte.

Såvidt jeg kjenner til, tar insulinpumper og måler blodsukker også. Trolig også langtidsblodsukkeret (HbA1c), men det bør du spørre en som jobber med dette om, siden det finnes så mange ulike typer pumper.

Jeg ønsker deg masse lykke til og håper at det blir bedre for deg etter hvert. Dessverre må du ta en del blodprøver nå i starten, men det blir færre etter en liten stund. Stikkene er ikke farlige, men de er litt ubehagelig.

Jobb med deg selv så er jeg helt sikker på at du klarer det!

Hilsen Helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hva er diabetes?

Diabetes og blodsukkermåling (foro: ung.no

Stadig flere unge får diabetes. Årsaken kan være arv, dårlig kosthold med for mye fett og sukker og mangel på mosjon. Men noen rammes også helt tilfeldig. Diabetes deles inn i to ganske forskjellige typer - diabetes 1 og 2.

Les mer

Kosthold med diabetes type 1

Diabetes type 1 (colourbox.com)

Diabetes type 1 lever man med hele livet, derfor er det viktig at man blir trygg og fortrolig med sin egen situasjon. Riktig kosthold er viktig for å mestre sykdommen. I denne artikkelen gir ernæringsfysiologen tips for type 1-diabetikere.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse