Hopp til hovedinnholdet

Kan dere svare på disse spørsmålene om underlivet, barbering og pupper?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har et part spørsmåld og skrev de på samme post. Håper på gode svar. jeg stakk to fingre inn i skjeden og kjente en liten klump. Er dette farlig/ noe jeg burde skjekke ut? (Hadde på hansker) Isåfall hvordan skjekke det ut. Jeg vil liksom ikke fortelle mamma at jeg onanerer. Kan man få større pupper av å gå uten bh? Og hvilken bh vil få små pupper til å se større ut? Hvordan kan jeg bli brun i sommer uten at det går utover helse? ( kreft, solarium osv) hjelper gullrot? Jeg er veldig usikker på om/hvordan jeg skal Shave nedentil. Hva liker gutter best?

Besvart 18.06.2019 15:47
 

Svar
Hei jente 15 år!

Så bra at du har undersøkt deg selv og at du vil ha svar på spørsmål. 

1. Klumpen du kjenner er mest sannsynlig livmorhalstuppen. Den kan kjennes som en hard klump som stikker ned i skjeden :-) Det kan også være sjedekransen du har kjent. Dette er helt normalt og dersom du ikke har noen plager som smerter, svie eller vond lukt fra underlivet trenger du ikke å undersøke dette. (Du behøver ikke å bruke hansker når du undersøker deg selv eller onanerer. 

2. Nei, du kan ikke få større pupper av å gå uten BH. Puppestørrelsen bestemmes av genene dine og hormonene i kroppen din og kan ikke påvirkes. 

3. Du kan bruke en type BH som heter "push-up" eller en BH med ekstra innlegg for å få puppene til å se større ut. Ofte er dette merket av på BH'en når du er i butikken og ser. Spør gjerne de som jobber i butikken dersom du trenger hjelp. 

4. Det er noen som velger å bruke en "selvbruningskrem". Dette er en krem som smøres på huden og som gir en brunere farge. Det vil også være viktig å bruke solfaktor når du er ute i solen, da beskytter du huden og helsa de samtidig som du blir brun. Kreftforeningen anbefaler at man minst bruker solfaktor 15 i Norge, og minst faktor 30 i solrike land. De skriver også at studier har vist at de som bruker solfaktor 15 eller høyere har mindre risiko for føflekkreft enn de som bruker lavere faktor.

5. Det skal nok mye gulrot til for å ha merkbar effekt på huden, men hvis du spiser gulrot regelmessig, så kan det nok være med på å styrke huden din noe og kanskje kan den da også tåle solen LITT bedre enn ellers. Gulrot gjør ikke skade, men er sunt på mange måter, men ikke overdriv inntaket. Men uansett bør du nok følge vanlige sol-vett-regler som handler om å smøre deg med solfaktor og ta det gradvis med solingen slik at du ikke blir brent.

6. Hvordan du barberer deg nedentil og hva gutter liker vil være ulikt fra gutt til gutt. Det beste er at du finner den måten og det du trives med. 

Tips til ungdelivsbarbering: 

Ta gjerne et varmt bad før du går i gang. Det gjør hårene bløte, noe som gjør intimbarberingen lettere. Hvis du har lange kjønnshår, er det en god idé å klippe dem kortere før barbering.

Like før du barberer deg, bør du skylle området med kaldt vann. Dette strammer huden opp og forbereder den til intimbarberingen. Påfør rikelig med barberskum og la det virke et par minutter før du begynner å barbere. Sørg for at barberbladene er enten nye eller meget skarpe. Gå systematisk til verks med intimbarbering. Stryk høvelen lett over hvert område 2 ganger i retning med hårene. Skyll deretter med lunkent vann. I tillegg vil det være godt for huden å smøre med en god krem, eller en kombinasjon av en nøytral krem og zinksalve. De virker svalende og irritasjonshemmende på huden.

Det bør nevnes at intimbarbering har flere negative faktorer. Mange får ofte hudplager og det er dokumentert at kjønnshårene spiller en positiv rolle for seksualiteten, blant annet ved at de øker stimuleringen til hudnervene. Du kan dermed få en mer positiv seksuell opplevelse hvis du lar hårene være. 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Fjerne hår eller ikke? Tips og råd

Barberhøvel (colourbox.com)

Er det vanlig å fjerne hår i underlivet? Hva med annet kroppshår og hår i ansiktet? Vil du ha det eller vil du fjerne det? Hvordan fjerner du det i tilfelle?

Les mer

Er puppene mine normale?

Ulike pupper (colourbox.com)

Alle jenter får pupper. Noen får store, noen middels, andre får små.

Les mer

Sol – er det sunt eller skadelig?

Solbriiller (colourbox.com)

Sommer og sol er deilig og gjør at du føler deg vel. Men sola kan også være skadelig. For sterk sol kan gjøre deg solbrent og gi deg hudskader, du kan bli snøblind og du kan i verste fall få hudkreft. Her kan du få noen gode solingsråd og litt fakta om soling og ultrafiolette stråler (UV-stråler).

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hud & hår
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hud & hår