Hopp til hovedinnholdet

Jeg veier veldig lite fordi jeg ikke har appetitt. Er det et problem?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 14 år. Jeg er litt under 160 cm høy, men veier bare rundt 30 kilo. Jeg spiser ikke mye, men det er ikke fordi jeg ikke kan eller vil, jeg har bare ikke appetitt. Er det et problem, og bør jeg dra til legen? Hva kan jeg eventuelt spise hvis jeg må gå opp i vekt?

Besvart 21.06.2019 08:53
 

Svar
Hei

Du veier veldig lite og jeg blir bekymret for deg. Siden du har så lav matlyst trenger du støtte og hjelp ti å spise nok mat regelmessig. 

Selv om du ikke har matlyst må du likevel spise. Det er anbefalt fra helsemyndighetene at du skal spise fire hovedmåltider og kanskje ett til to mellommåltider hver dag. 

Siden du er så undervektig trenger du helsepersonell som kan undersøke deg og finne ut av om du for eksempel er rammet av en sykdom eller kanskje allergi. Du trenger i tillegg støtte fra foreldrene dine til å spise nok mat. 

Undervektige som trenger å gå opp i vekt må være veldig nøye med kostholdet sitt. Du bør bruke smør under pålegget, drikke melk og juice til alle måltider. Etter middag kan du for eksempel spise en kroneis eller en rislunsj til dessert. 

Jeg legger ved noen artikler du kan lese. 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Eg har ei lav vekt- kva skal eg gjøre?

Veier seg på badevekt (colourbox.com)

Nokon synast dei er veldig tynne, og vil gå opp i vekt. At ein er veldig tynn kan til dømes skuldast genar, at ein et for lite i forhald til eins energiforbruk eller være ein konsekvens av sjukdom. Vektauke kan være vanskeleg, og kan ta tid.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold