Hopp til hovedinnholdet

Kan skabb smitte selv om jeg har fått behandling og ikke har noen symptomer

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg overnattet hos en venn for ikke lenge siden. 1 uke senere fikk han påvist skabb. Selv om jeg ikke hadde noen symptomer gikk jeg gjennom behandling, og vasket/fryste ned klær, sengetrekk og håndkle. Men ingen av de andre jeg bor med gikk gjennom behandling siden jeg knapt har vært hjemme, er det en sjanse for at jeg har smittet de fremdeles? Jeg har ikke hatt noen direkte fysisk kontakt med de, men jeg har sittet i samme sofa som dem for eksempel. Når får jeg vite om behandlingen jeg gikk gjennom var vellykket? For jeg hadde aldri utslett eller lignende. Jeg er redd for å ha der selv om jeg er behandlet.

Besvart 21.06.2019 10:32
 

Svar
Hei

Skabb smitter hovedsaklig via hudkontakt og/eller seksuell kontakt. Kun i sjeldne tilfeller smitter det via sengetøy, håndklær eller annet tøy. Så hvis du har gjennomgått behandling, ikke har symptomer og har vasket og fryst ned sengetøyet ditt er det nok svært usannsynlig at du har smittet de du bor med. Det er ikke sikkert du har hatt skabb heller, men alle som har vært i kontakt med folk som har fått påvist skabb skal behandles. 

Hvis du eller noen av de du bor med begynner å klø eller få utslett på huden vil jeg anbefale deg å ta kontakt med legen igjen, da må dere behandles alle sammen. 

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse