Hopp til hovedinnholdet

Trenger tips for å bli tynnere?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, eg er en jente på 16 som trenger tips til å bli tynnere.. eg trener og spiser sunt, men funker ikke så bra. Kva kan eg trene får å bli tynn? Og eg vil ikke ha muskler i låret eller noe, vil bli tynn. Eg veier ca 65,5kg og vil gå ned 10kg før jul. Har dere noe tips eg kan spise som er sunt? Kor mye eg kan trene i uken osv? Eller noen andre tips?

Besvart 28.08.2019 20:53
 

Svar
Hei jente 16 år
 

Det er mange på din alder som strever med forholdet til egen kropp. Alle lager seg et ideal på bakgrunn av venner, tv-serier, musikk-videoer, reklame, blogger etc og det er ikke alltid lett å leve opp til det hvis idealet er for perfekt. Men hvem er perfekt? Alle har noe de strever med, til og med de som utad ikke viser det.

Jeg må først si at det kan være helseskadelig for deg å begynne å slanke deg uten kyndig veiledning i din alder, og 10 kilo på noen måneder er ikke realistisk.

For å holde kroppen sunn og frisk må man spise 4-5 måltider om dagen med sunn og variert kost, og være i aktivitet flere dager i uken. Det er viktig at kroppen får næring som er i samsvar med hvor aktiv du er. Jo mer du trener jo mer må du spise. Når man er i puberteten er det ekstra viktig at man ikke mister for mye vekt. Kroppen skal vokse og utvikle seg og alt dette trenger man energi for å gjøre. For meg høres det ut til at du har sunne spisevaner og trener regelmessig, noe som er supert!

Slanking går alltid ut på å øke aktivitetsnivået og å redusere kaloriinntaket. Det handler om å endre på vaner og planlegge kostholdet og aktivitetsnivået. Alle kan i utgangspunktet gjøre det, selv om det kan være vanskelig å endre på dårlige vaner som du har hatt i mange år.

Her er en liste med forskjellige råd som kan hjelpe deg:

  1. Tren regelmessig fettforbrennende trening. Det vil si trening der du blir svett og sliten, og som gjerne varer i timesvis. Det kan være jogging, sykling, svømming, padling, langrenn, rollerblades, fjellturer, aerobic, dansing etc. Start gjerne forsiktig. Det kan være nok med 15 minutter til å begynne med. Deretter øker du både treningslengden, hyppigheten på treningsøktene og intensiteten gradvis.
  2. Spis regelmessig 4 - 5 ganger om dagen. Du skal ikke sulte deg! La det være mindre måltider og reduser kaloriinntaket blant annet ved å spise mer grønnsaker enn poteter/ris/pasta og fjærfe, kjøtt og fisk. Forsøk å spise mer fisk og fjærfe enn kjøtt, slik at du ikke blir for tung i kroppen når du skal trene senere på dagen. Spis frukt og grønnsaker til mellommåltider.
  3. Drikk alltid et glass vann før hovedmåltidene. Det fyller opp magen og gjør at du får en tidligere metthetsfølelse.
  4. Reduser saltinnholdet i maten. Unngå ferdigmat, snacks og poseprodukter som ofte inneholder mye salt.
  5. Kutt ut sukker og sukkerholdige matvarer, samt annet snop/snacks.

Se flere tips på: helsedirektoratet

Det er fint om du kan snakke med helsesykepleier på skolen din, eller helsestasjon for ungdom. Hun har erfaring å snakke med ungdom og dette temaet og kan gi deg støtte og råd videre.

Ofte kan det som ungdom være nok å prøve å unngå å gå ytterligere opp i vekt, i stedet for å tenke på slanking. Med snakk med en voksen fagperson om dette, som helsesykepleier.

Håper at du har fått noen tips og råd og ønsker deg lykke til videre!

Les gjerne artiklene nedenfor.

 

Vennlig hilsen Helsesykepleier, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Styrketrening

Jente løfter kettlebell (www.colourbox.com)

I denne artikkelen kan du lese om hvorfor styrketrening er bra og få tips til ulike måter å trene styrketrening på. Det er viktig med god teknikk når man trener styrke.

Les mer

Hvordan få til smarte endringer i kostholdet?

Små endringer i kostholdet kan gi stor effekt (colourbox.com)

Hva og hvordan du spiser er et resultat av vaner du har opparbeidet deg gjennom hele livet. Det kan være vanskelig å endre en vane, men denne metoden kan gjøre det både moro og enkelt!

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse