Hopp til hovedinnholdet

Doper og ruser meg

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei jege gutt 14 år og har dopet meg siden jeg var 9 år. Røykte normal sigg helt til 13 2 pakker for dagen drikker og snuser fortsatt. Rundt 1 pakke snus uken og 5 øl i uken. Hvordan vil dette påvirke helsen min. Har lagt merke til astmaen min knekker meg hoster mye og er kort i pusten. Føler meg deppa har vært på sykehus akutt et par ganger og alt er bare Jævlig. Vil slutte men det legen gjør er bare å fjerne alt jeg har og da har jeg brudd og gråter for flere dager i strekk. Vet ikke hva jeg skal gjøre engang

Besvart 01.09.2019 23:15
 

Svar
Hei

Når jeg leser det du skriver blir jeg bekymret for deg. Det er forståelig at du er fortvilet og vil ha hjelp.

Snakk gjerne med helsesykepleier på skolen om dette. Eller si noe om hva som er viktig for deg neste gang du snakker med en lege. Hvilken funksjon har rusen for deg? Snakk med noen om hvordan du kan dekke dine behov på andre måter enn å ruse deg.

Er det noe annet i livet ditt som er vanskelig. Hvordan har du det hjemme? På skolen? Sammen med venner? Prøv å forklar en voksen hvordan du har det. 

For å bli forstått og få riktig hjelp er det nødvendig at du er helt ærlig og forteller alt om hva du tenker, føler og hvordan du har det til de som skal hjelpe deg. Det er med dette som med andre ting; alt går bedre med litt trening. Jo mer du tar sjansen på å hoppe i det og snakke om det du sliter med, jo lettere blir det etterhvert. Vær tålmodig med både deg selv og hjelperen, så går samtalen greiere når dere øver dere på å snakke sammen.

Dessverre er det ikke slik at foreldre, helsesykepleier, lærere, leger, psykologer, venner eller andre mennesker kan gjette hvordan andre har det. Alle hjelpere er avhengige av å få informasjon fra den som trenger hjelp. Jo mer og bedre informasjon du gir om deg selv og det du sliter med, jo mer nyttig og bedre hjelp får du tilgang til. Du kan begynne med å vise det du har skrevet her til de som skal hjelpe deg. Eller du kan skrive noe mer detaljert som dagboksnotater o.l. Slikt skriftlig materiale er til god nytte for hjelperen som skal sette seg inn i din situasjon.

Mens du venter på annen hjelp kan du ringe Røde kors-telefonen for barn og unge på tlf. 80033321. Der kan du være anonym og snakke med en voksen person om alle slags problemer. Åpningstiden er mandag-fredag kl. 14:00 - 20:00.

Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge: telefonnummer 116111. Åpent kl. 15:00 - 08:00 (når barneverntjenesten har stengt). Døgnåpen telefon i helgene.

Lykke til videre. Håper du får det bedre snart.

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål om rus? Spør RUStelefonen!

Rustelefonen

Hva er khat? Hva er bivirkningene av amfetamin? Hvor full blir jeg av en sekspakning øl? Blir man kåt av Ecstasy? RUStelefonen gir deg faktabaserte, ikke-moraliserende svar og du er anonym.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Doping
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om doping