Hopp til hovedinnholdet

Jeg har aldri lært meg å uttale bokstaven "r". Hvordan lære det?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Jeg har aldri lært meg å uttale bokstaven "r". I og med at jeg stadig føler at dette fører til misforståelser, ser jeg behovet for å lære uttalen. Hvordan kan jeg gjøre dette på best mulig måte?

Besvart 09.09.2019 08:53
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Hei du forteller at du har uttale feil. Det er to måter å si R lyden på i Norge. Dette er skarre-R og rulle-R. Det er en tendens til at skarre R lyden sprer seg mer og mer siden rulle R lyden er den vanskeligste å si. Det er faktisk mange som ikke klarer å rulle på R lyden. En del må gi seg med å forsøke å lære lyden og legger til seg en nesten lik lyd.

Den beste måten å lære R lyden er ved hjelp av en logoped. Du kan google det, og se om det er noen i nærheten av der du bor. Om du går på videregående skole, kan du kontakte PPT som er tilknyttet skolen din. 

Her er noen tips du selv kan utføre i mellomtiden til du får tak i en logoped.

Du kan øve på å lage grimaser flere ganger hver dag. Eks. trutmunn, bredt glis, rull tunge, strekk tunge mot nesetipp/hake, vend tungen, slikk alle tennene foran under leppene og press tungen ut i skinnene. Gjør dette hver gang du pusser tennene og helst et par ganger til i løpet av en dag.

Bruk elektrisk tannbørste. La denne vibrere ytterst på tungespissen en kort stund etter at du er ferdig med tannpussen.

Tygg sukkerfri tyggegummi, knask gulrot og kålrot. Sug på kjærlighet på pinne. Bruk sugerør når du drikker hjemme.

Alt dette øver opp musklene i munn. Det er vesentlig.

Du skal også øve på bokstaver og ord. Hvis du sier T D fortere og fortere så skal dette til slutt bli R lyden. Øv TD TD TD osv.

Det er lurt å si ordene nedenfor mange ganger. R lyden i disse ordene skal du bytte ut med TD lyden.

Bytt ut R lyden i ordet trapp, det vil da bli tdapp. For eksempel når du går i en trapp så sier du tdapp tdapp tdapp for hvert trappe trinn. Dette er en fin måte å si TD lyden raskt på.

Her er flere Tr ord som du kan øve med. Gjør disse om til Td ord.

Trafikk-Tdafikk

Trailer-Tdailer

traktor-Tdaktor

tralle-Tdalle

trampe-Tdampe

tran-Tdan

trang-Tdang

traske-Tdaske

travel-Tdavel

tråbil-Tdåbil

tre-Tde

Om du bor hjemme, bør du fortelle dine foreldre at du er motivert for å få dette til. Øv gjerne ofte slik at de hører det. Foreldrene dine blir sikker motiverte for å hjelpe deg å finne en logoped når de forstår at sønnen deres virkelig ønsker dette.

Øvelse gjør mester!

Husk at du er like mye verdt som alle andre. De fleste har noen såre punkter her i livet. Av og til er eneste løsningen å lære seg og leve med disse. Med eller uten rulle R, du er uansett bra nok.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du har rett på tilpasset opplæring

Skoleskilt (colourbox.com)

Vanskelig å lære på den måten læreren din underviser? Eller kanskje du ikke får nok utfordringer i timene? Si fra – Du har rett til at undervisningen tilpasses deg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Funksjonsnedsettelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om funksjonsnedsettelser