Hopp til hovedinnholdet

Trenger jeg innom fastlegen før logoped? Tips for stamming?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Vet ikke helt hvor jeg skal putte dette men jeg tror det her er det nærmeste. Så jeg har et problem med stamming og snakkeblokk( når jeg prøver å snakke noen ganger så kommer ingenting ut og så kommer det ut veldig fort og stammere). Jeg har det helt fint og har venner og sånt og greie å for det meste kontrollere stammingen min og alt går bra men det er fortsatt litt plagsomt. Jeg har tenkt på om logoped var et alternativ, men trenger jeg da å gå innom fastlege først?. Noen tips for stamming? Takk

Besvart 20.09.2019 18:55
 

Svar
Hei

Nei, du trenger ikke innom fastlegen. Ta kontakt med PP-tjenesten i kommunen, du kan få lærer eller foreldre til å be om vurdering hos logoped.

Anbefalt behandling er at man jobber både med miljøfaktorene (f.eks. trening på å oppsøke utfordrende situasjoner) og flytskapende taleteknikker. Dette vil styrke selvbildet til deg som stammer og forhold til omgivelsene, og redusere stammingen. Mye av dette kan gjøres i selvhjelps-grupper, hvis det finnes slike tilbud i kommunen.

Du kan lese mer om tips for stamming her.

 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT)

PPT skrevet på ei tavle (colourbox.com)

PP-tjenesten er for barn og ungdom som har en vanskelig opplærings- eller oppvekstsituasjon. Den hjelper skolene med å sikre at alle som trenger det får hjelp og støtte.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Funksjonsnedsettelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om funksjonsnedsettelser