Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg gå ned i vekt?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg er ca 162 cm høy og veier ca 87 kg. Jeg vet jeg er overvektig, men jeg har lav forbrenning og liker sukker godt(men prøver å ikke spise mye sukker). Jeg sliter litt med selvtilliten. Jeg føler at jeg ikke ser bra nok ut. Jeg vil gjerne gå litt ned i vekt, hvertfall sånn at jeg får finere former. Kan dere hjelpe meg med å finne ut hva jeg kan gjøre? Går på vgs og pendler 2 timer nesten tilsammen hver dag til og fra skolen. Jeg har prøvd å snakke med helsesykepleier, men det hjalp ikke stort. Pga pendlinga så får jeg ikke gjort noe annet etter skolen pga lekser. I tillegg har jeg smærter i ryggen (har vært hos lege, skal begynne hos fysio) Jeg brukte å gå 3-6 km om dagen før sommerferien, men har inne fått startet igjen pga smertene.

Besvart 20.09.2019 21:32
 

Svar
Hei

Jeg skjønner at det er tøft å ikke trives i din egen kropp! Men det at du klarte å gå litt mer i sommer, og har tatt kontakt med helsesøster, er absolutt noen skritt i riktig retning. Og så er det jo dumt når ting som ryggsmerter gjør ting vanskeligere.

Det er flott at du har satt deg noen mål om hva du vil oppnå. Samtidig jeg at det å komme i gang med gode rutiner for aktivitet og kosthold som du kan opprettholde over tid vil være det viktigste nå. Da vil du nok også merke at du går ned i vekt.

Det er bra at du skal i gang med fysioterapi. Jeg anbefaler deg å ta opp dette med vekt med fysioterapeuten, slik at han eller hun kan veilede deg i aktivitet som fungerer med ryggen din, og følge deg opp. 

Finn aktiviteter du synes er morsomme, så blir det lettere å holde det i gang over tid. 

Mange opplever at det er vanskelig å la være å spise sukker, og det er flott at du allerede prøver det! Noe av det viktigste for å unngå det, er faktisk å ha gode matvaner. Snakk med familien din om at du ønsker å leve sunnere, så kan dere ha det som et fellesprosjekt å lage sunnere mat. Det er vanskelig å få til helt alene. 

Frisklivssentraler finnes i alle kommuner, og der kan man få hjelp til livsstilsendringer. Det er litt ulikt hvilken aldersgrense de har, men ofte arrangeres det matkurs for familier hvor man lærer å lage god og sunn mat. Sjekk ut hva frisklivssentralen i din kommune tilbyr her.

Det var dumt at det ikke fungerte så godt å ta dette opp med helsesykepleier, men jeg anbefaler deg fortsatt å få hjelp av helsepersonell til å gjøre livsstilsordninger. Fastlegen din kan være en god hjelp her, og hun eventuelt henvise deg til andre hjelpeinstanser. 

Jeg legger også ved noen artikler med tips.

Lykke til!

 Hilsen fysioterapeuten, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Få hjelp om du strever med vekten

Baderomsvekt (colourbox.com)

Ikke gå alene med din bekymring for vekten. Få hjelp hos helsesykepleier eller fastlege.

Les mer

Slik blir du kvitt søtsuget

Skål med yoghurt og bær.

Har du ofte lyst på noe søtt? Får du mer lyst på noe søtt utover dagen? Her får du tips til hvordan du kan kvitte deg med søtsuget.

Les mer

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Hvordan få til smarte endringer i kostholdet?

Små endringer i kostholdet kan gi stor effekt (colourbox.com)

Hva og hvordan du spiser er et resultat av vaner du har opparbeidet deg gjennom hele livet. Det kan være vanskelig å endre en vane, men denne metoden kan gjøre det både moro og enkelt!

Les mer

Fysisk aktivitet i hverdagen - viktig og sunt

Studenter går opp trapp (Colourbox.com)

Helst bør du være aktiv minst en time hver dag. All aktivitet er bedre enn ingen aktivitet!

Les mer

Tren og ha det gøy!

Jente jogger (colourbox.com)

Her finner du råd for hvordan du kan finne glede ved bevegelse og aktivitet, enten du er vant til å trene eller ikke.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tykk & tynn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tykk & tynn