Hopp til hovedinnholdet

Har hatt sex og er veldig bekymret for HIV. Hva skal jeg gjøre?

Annet 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg var på en guttetur i Danmark i sommer, og fant noen jenter på bar og tok de med oss på hotellet. Jeg hadde samleie med en av de jentene og jeg bruke KONDOM under samleie, det har gått 3 måneder nå og jeg sitter her og med angst, frykt for å ha fått Hiv, jeg blir snart gald og jeg klarer å ikke på noe annet enn at jeg er hiv smittet, det lar seg ikke gjøre. Jeg vet at sjansen er 0 for å få hiv hvis man har brukt kondom, jeg har ikke kjent noe av de syptommene for hiv og jeg vet inn i meg at jeg er ikke smittet men tankene kommer og går og det plager meg så mye!!! Og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre! Ta en hiv test hos fastlegen eller bare drite i det! Ohhh Gud. Så kan dere være så snill og anbefale meg om hva jeg skal gjøre?!

Besvart 23.09.2019 15:28
 

Svar
Hei

Det er riktig at faren for smitte med HIV, er liten når man bruker kondom. HIV er faktisk ikke så smittsom som mange tenker. Likevel er det selvsagt veldig viktig å beskytte seg, fordi det er en farlig og livsvarig sykdom. 

 

Jeg tenker at du ikke har grunn til å være så bekymret for dette . Men at du bør teste deg, siden du tenker så mye på det. Da får du et sikkert svar, og jeg tenker nok at du da får en god beskjed og kan slappe av. Så du bør oppsøke fastlegen din, evt lege ved Helsestasjonen for ungdom, og be om en test. Leger er profesjonelle og har taushetsplikt. 

Du bør teste deg for andre kjønnssykdommer også, mens du først er der. 

Noen ganger, når man er veldig bekymret for sykdom, kan det ligge noe annet bak- angst, andre ting man er bekymret for osv. Hvis dette kan gjelde deg, hjelper det ofte å snakke med noen om det, f eks lege eller helsesøster/helsesykepleier

 

 

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Om hiv og aids

To jenter har på seg rød sløyfe - hiv/aids-sløyfe (colourbox.com)

Her kan du lese om hiv, hvordan det smitter og ikke smitter, hvordan du kan beskytte deg mot smitte og hva du kan gjøre om du har utsatt deg for smitte eller allerede er smittet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Redd for å være syk? - om bekymring for sykdom, helseangst og hypokondri

Nervøs jente (colourbox.com)

Kan jeg ha en alvorlig sykdom? Det er ikke uvanlig å merke slike tanker, men for noen kan tankene ta mye tid og krefter. Sterke og overdrevne bekymringer for sykdom kan føre til det man kaller hypokondri eller helseangst.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Gruer du deg til å gå til legen?

Fastlege (www.colourbox.com)

Er du redd for å gå til legen? Lurer du på hva du skal si, eller om legen har taushetsplikt?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om HIV/Aids
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hiv/aids