Hopp til hovedinnholdet

Jeg overtenker alt for mye. Det kan være ganske fæle ting.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg overtenker alt for mye. Det kan være ganske fæle ting. Ting som jeg ikke vil dele. Ting som jeg vet jeg ikke vil være eller er. Veldig slitsomt. er noe nytt vær uke. Kan overtenke på en ting en uke også går det vekk en uke også kommer det tilbake og da r det kanskje noe annet. Jeg tenker på ting som jeg blir veldig redd av. Hjelp meg. Jeg vil være lykkelig og r redd for at jeg r psykopat. Jeg har ADHD men vet ikke om det har noe med eet å gjøre. Jeg vil VIRKELIG ikke være psykopat jeg vil være normal. Hjelp meg vær så snill! Har slitet med dette siden 9 trinn kanskje nå går jeg i 10. Jeg r veldig sliten av det

Besvart 25.09.2019 14:25
 

Svar
Hei jente 15 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det. Jeg forstår godt at du blir sliten av å ha det slik!

Tankene våre er heldigvis bare tanker. Men de kan være utrolig slitsomme! De kan også påvirke følelsene våre. Det vil si at dersom vi tenker på noe vi syns er skummelt så kan vi føle oss redde. Det er mange som skammer seg over tankene sine - men tankene kan også gi informasjon på hvordan du har det.

Noen tanker kan ha sint innhold. Det kan si noe om at vi kanskje bærer på mye sinne inni oss.

Du trenger ikke bekymre deg for at du er psykopat! En psykopat hadde antageligvis ikke innsett at man hadde det så strevsomt med vonde tanker og psykopater handler ofte på tankene sine.

Uansett så tror jeg du kunne hatt nytte av å snakke med noen om tankene dine. Det kan være helsesykepleier på skolen din eller helsesykepleier på helsestasjon for ungdom. Det å få hjelp til å sortere i tanker kan hjelpe deg til å få det bedre.

Du kan selv påvirke hva slags tanker du vil tenke på. Når du merker at du tenker på noe ubehagelig så erstatt dem men noen andre tanker. Eller forsøk å ikke stopp opp ved dem og la dem passere. Dette er krevende og trenger øvelse. Dette er en fin øvelse å gjøre sammen med noen.

Du trenger ikke dele alle tankene dine men kanskje det kan hjelpe deg å skrive dem ned i en bok som bare er din?

Det kan være at tankekjør kan ha en sammenheng med ADHD diagnose. Har du noen som følger deg opp rundt det eller får du medisiner?

Jeg legger ved noen artikler til deg som kan være til hjelp for deg å lese.

Lykke til!

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fysisk aktivitet i hverdagen - viktig og sunt

Studenter går opp trapp (Colourbox.com)

Helst bør du være aktiv minst en time hver dag. All aktivitet er bedre enn ingen aktivitet!

Les mer

Slitsomme tanker, grubling og tankekjør

Bekymret gurr (colourbox.com)

Grubling er når vi tenker på det samme igjen og igjen og ikke finner en løsning. Tankekjør er når det kommer mye tanker på en gang som gjør deg urolig eller sliten i hodet. Heldigvis finnes det råd.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Gutt tenker (colourbox.com)

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst