Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler at jeg vil søke ung uføre.Hvordan går jeg frem?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

er nå 23 år.. Jeg føler helt ærlig at jeg vil søke ung uføre. Jeg mener selv jeg sliter m/sosial angst da jeg ble mobbet mye opp igjennom, vokst opp med en alkoholisert mor og alltid selv har vært veldig usikker og sjenert rundt andre. Har gått mange ulike linjer på vgs, prøvd flere yrker i praksis og via nav for å finne noe som passer -og ingenting gjør. Gått på antidepressiva, hvor dosene har blitt økt, uten særlig effekt. Sliter også med konsentrasjon&hukommelse, går nå til nevropsykolog for å få utredning-men ingen av testene ga utslag på noe -i frustrasjon da jeg vet det er noe! 10.kl+de fleste år på vgs, har jeg mest 2ere. Når jeg er ute å går ser jeg mye ned i bakken, unngår øyekontakt, får hjertebank+ overtenker mye. Når jeg kommer hjem, prater jeg mye med meg selv høyt, noe jeg mistenker er utløp for det sosiale jeg ikke får ute. Selv mine 3 beste venner, sier jeg mer på messenger enn ansikt. Tør ikke snakke med legen/nav om det.Noen råd for åssen jeg kan gå fram med saken?

Besvart 30.09.2019 10:25
 

Svar
Hei gutt 20 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det. Jeg forstår at du strever mye og at du kjenner på en følelse av utilstrekkelighet og at livet ikke blir bedre for deg!

Jeg lurer på om du er i kontakt med DPS eller psykolog nå? Jeg anbefaler deg å få hjelp med angsten du har nå og til å få bearbeidet alt det vonde du  har vært gjennom. Det finnes gode muligheter for å få hjelp!

Det vil være viktig for deg å få en utredelse på om du har sosial angst eller om det er andre ting som gjør at du ikke mestrer hverdagen din. Du kan få henvisning til psykolog fra fastlegen din.

Når det kommer til å søke ung ufør, så er det helt nødvendig at du snakker med din fastlege og NAV om dette først. Hvis du selv synes det er vanskelig, har du en annen voksen person i livet ditt som du stoler på, og som kan hjelpe deg med dette? Hvis du gir fullmakt til en annen person, så kan hun/han kontakte både NAV og fastlege for deg. Men så lenge det er du som ønsker å søke, så er fastlege og NAV også avhengig av å snakke med deg personlig. 

Fullmakt kan sendes til NAV via Ditt NAV - Send beskjed til NAV, eller på skjema for fullmakt per post. 

Hvis du leverer en søknad om uføretrygd uten at dette er avtalt med NAV kontoret ditt på forhånd, så er sjansen for et avslag veldig høy. 

Vi legger ved noen artikler til deg som kan være relevante for deg å lese.

Ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier og NAV, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette skjer i kroppen når du trener

I denne artikkelen forklarer vi hva som skjer i kroppen ved trening, både under trening og som følge av trening.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Hvordan takle en ubehagelig opplevelse

Jente med lukkede øyne (colourbox.com)

Mange som har opplevd noe vondt får en uro i kroppen i ettertid. Kroppens alarmberedskap fortsetter utover den kritiske situasjonen, og det er vanskelig å roe seg ned igjen. Det er heller ikke uvanlig å kjenne på uro og stress i kroppen uten å ha opplevd noe traumatisk. Her er gode råd.

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov, Senter for Krisepsykologi

Les mer

Gode råd for sosial omgang

Gutt prater med to jenter (colourbox.com)

Å omgås andre, bli kjent, få venner og kjæreste, kan være vanskelig for mange. Spesielt hvis man er sjenert eller føler at man ikke så lett kommer i kontakt med andre.

Les mer

Ensom? Tips til å bli tryggere sosialt

Sjenert jente (colourbox.com)

Det er helt vanlig å føle seg ensom innimellom. Men hvis du ofte føler deg ensom, kan det bli vondt og vanskelig. Å bli tryggere i sosiale sammenhenger kan hjelpe deg å skape gode relasjoner med andre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb