Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg bli bedre på å gjøre forsøk?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har alltid vært veldig dårlig i praktiske ting. Foreksempel har det vært veldig vanskelig for meg med forsøk i naturfag og kjemi osv. Mener ikke bare at jeg er klønete men er på en måte veldig dum i slike ting. Hva kan være årsaken til det? Og er det noe jeg kan gjøre med det?

Besvart 02.10.2019 15:42
 

Svar
Hei, gutt 20.

Jeg tror på ingen måte du er noe dummere enn andre - men noen av oss er ikke like gode til løse praktiske oppgaver, som vi for eksempel er til mer teoretiske oppgaver. Dette handler aller mest om at vi mennesker er forskjellige, og at alle har ulikt utgangspunkt. 

Her er det, som med andre ting her i livet, øvelse som gjør mester. Ikke alle kan bli verdensmestere i fotball heller, men alle kan alltids bli bedre. Her er det altså øving som må til. Du bør øve på å roe ned tempoet, og sette deg godt inn i oppgaven. Dersom du blir stressa, er det fort gjort at noe går galt. Når man gjør forsøk er det veldig viktig at man følger "oppskriften" punkt for punkt, og at man ikke hopper over noen retningslinjer - sørg derfor for at du bruker god tid på å lese instruksen - punkt for punkt. 

Det er ganske vanskelig å øve på å gjøre forsøk hjemme. Du finner sikkert mange kule forsøk på nett, MEN om du vet at du er litt klumsete, så er det litt dumt å øve på noe som kan gå galt. Derfor er en fin øvingsoppgave rett og slett baking. Finn oppskrifter på kjeks, kaker, middager - alt du aldri har laget før. Klarer du etter hvert å mestre disse oppskriftene uten at det blir kaos, så vil du også etter hvert bli bedre til å gjennomføre forsøk på lab uten at du "dummer deg ut". 

For enda mer konkrete tips bør du ta en prat med realfagslæreren din. 

Lykke til! 

Lærer på videregående skole, i samarbeid med ung.no. 

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Funksjonsnedsettelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om funksjonsnedsettelser