Hopp til hovedinnholdet

Barberte meg nedentil for første gang og oppdaget svarte prikker og kviser

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg barberte meg nedentil for første gang for et par dager siden. Det klødde ikke på starten, men ca 12 timer etter begynte det å klø, og jeg har oppdaget noen mørke kviser og to svarte prikker. ( jeg har svart hår og er mørkhudet). Er dette farlig, burde jeg dra til legen, eller er dette vanlig? Om det er inngrodd hår, må jeg da gjøre noe med det, eller vil det gå av seg selv? Takk på forhånd

Besvart 29.09.2019 11:38
 

Svar
Hei jente 18 år
 
Dette er normalt og ikke noe du trenger å oppsøke din lege for.

Det er ikke uvanlig at det kommer røde prikker og kløe dagene etter barbering i underlivet. Det skyldes at huden er irritert og at små harde hår som er kuttet gnisser. Noen ganger får man små kviser etter barbering. Det kan komme fordi håret snurrer rundt seg selv og begynner å vokse innover i huden igjen. Det inngrodde håret kan gi en betennelse i huden og i hårsekken som ligner på små kviser. Det er ikke lurt å klemme disse kvisene da man kan få arr eller en bakteriell hudinfeksjon på toppen. 

For å få den beste barberingen er det viktig å bruke et skarp og rent barberblad, og helst et nytt. Det er ikke slik at dyre barberblad er best. I tillegg vil man oftere kunne skifte blad for hver barbering om det koster litt mindre, slik at man får friske blad med mindre bakterier.

Ha god hygiene og vask området godt før barbering. Har man plager med mye hårsekkbetennelser kan man forsøke å bruke desinfiserende midler som for eksempel Pyrisept.

Bruk mye varmt vann for å gjøre hårene myke. Du kan også bruke barberskum eller barbergele men la denne sitte på i noen minutter før du begynner barberingen så det får tid til å virke.

Barber alltid MED håret og ikke mot! Barberer du mot hårene vil du lettere få en hårsekkbetennelse. Det er viktig å rengjøre både før og etter barberingen. Man kan også smøre huden inn med en fet uparfymert fuktighetskrem.

Huden i underlivet er ekstra følsom og hårene er der for å beskytte området. Mange som velger å barbere underlivet opplever, som deg, å få kløe og noen får også plager med betente hårsekker.

Hvis du følger disse rådene ved fjerning av hår, kan du forebygge noe av plagene.

Vi har laget en artikkel om tips og råd for fjerning av hår, som jeg anbefaler deg å lese.

Hvis plagene ikke gir seg, bør du kanskje vurdere å la hårene vær og heller stusse området med saks om du synes det blir mye hår?

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesykepleier, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fjerne hår eller ikke? Tips og råd

Barberhøvel (colourbox.com)

Er det vanlig å fjerne hår i underlivet? Hva med annet kroppshår og hår i ansiktet? Vil du ha det eller vil du fjerne det? Hvordan fjerner du det i tilfelle?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse