Hopp til hovedinnholdet

Er det sant at man får kviser av å ronke?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Vennene min og mange andre sier at når man ronker så får man kviser, og jeg fått mange kviser å ronker mye. Så er deg sant at man får kviser av å ronke

Besvart 04.10.2019 13:58
 

Svar
Hei

Nei, det er ikke sant at man får kviser av å runke. Det er nok et usant rykte, som du ikke trenger å tenke mer på. Det er helt normalt å runke mye når man er i puberteten. Det er en fin måte å bli kjent med sin egen kropp på, og å finne ut hva man liker og ikke liker.

Kviser kommer av endringer i hormonene når man er i puberteten. Noen får mye kviser, andre får nesten ingenting.

I huden finnes det noen kjertler som produserer fettstoffer som kalles talg. Talg er med på å beskytte huden din. I puberteten skjer det en masse forandringer med kroppen din. Det produseres bl.a. mange hormoner

Hormoner er stoffer som dannes flere steder i kroppen, skilles ut i blodet, og påvirker andre organer. Et enkelt hormon kan ha en rekke forskjellige virkninger på ulike organer rundt omkring i kroppen. Hormoner kan påvirke svært ulike funksjoner som ;forbrenning og vekst, seksuell modning, eller følelsene våre. Eksempler på hormoner er testosteron, østrogen, adrenalin og insulin. Disse hormonene gjør at det produseres ekstra mye talg, spesielt i ansiktet, på skuldre og på øvre del av brystkassen. Du får derfor fetere hud i puberteten. Hvis denne talgen ikke kommer ut på hudens overflate, dannes det en slags propp, en hudorm. Hudormer er små hvite eller sorte prikker (ikke ordentlige ormer). I huden til alle mennesker finnes det bakterier. Hvis bakteriene og talgen "kobles sammen" i hudormen, blir det betennelse. Området blir rødt og ømt, og så får du en kvise.

Det er som du skjønner mye som skjer SAMTIDIG, og da er det alltid noen som klarer å koble feil, slik som at man tror man får kviser av å runke mye.

 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kviser

Kviser (colourbox.com)

Nesten alle unge får kviser på et eller annet tidspunkt, men hvorfor får vi dem? Og hva kan du gjøre for å bli kvitt dem? Her får du svarene.

Les mer

Sant og usant om runking

Gutt ser på porno på mobilen i sofaen (colourbox.com)

Ung.no får mange spørsmål om runking. Mange har hørt at det kan være farlig, at det kan påvirke penisstørrelse eller lignende. Hva er sant og usant?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hud & hår
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hud & hår