Hopp til hovedinnholdet

Har sex med kjæresten på 16, hva gjør jeg hvis jeg er gravid?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 14 år som har en kjærest på 16. Vi har hatt sex, uten kondom, flere ganger. Jeg tok en angrepille men vi har hatt sex flere ganger etter det. (Jeg er 100% med på det og føler meg ikke presset eller tvunget) Hva gjør jeg hvis heg er gravid? jeg vil IKKE ha en unge.

Besvart 04.10.2019 15:09
 

Svar
Hei

Det å ha sex med en som er over 16, når du selv ønsker det, er ikke uvanlig. De er likevel viktig at du vet noe om loven rundt seksuell lavalder. Den er til for å beskytte barn under 16 år mot overgrep og uønsket graviditet.

Her kan du lese mer om det.

Dere bør oppsøke Helsestasjon for ungdom der dere / du bor. Der får dere hjelp til å finne riktig prevensjon for deg og dere, gratis råd og veiledning, graviditetstester, angrepiller og testing av seksuelt overførbare sykdommer.

For deg som er under 16 år er ikke hormonell prevensjon gratis, men du bør snakke med en av foreldrene dine om at dere har sex, og at du trenger prevensjon. Helsestasjon for ungdom har taushetsplikt og kan ikke ringe dine foreldre, hvis du har vært der for å få hjelp. Det er viktig at dere  vet hva dere skal gjøre hvis du skulle bli gravid. Da kan de som jobber på Helsestasjonen henvise deg videre hvis du trenger å ta abort. Hvis du tar angrepille, må du uansett ta en test etter 14 dager, for den er ikke 100 % sikker. Det skal uansett tas innen 72 timer, og kan gi deg ubehagelige bivirkninger.

Her kan du lese mer om angrepille.

 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Ingen aldersgrense på prevensjon

Kondomer (colourbox.com)

Det er ingen aldersgrense på verken hormonell prevensjon eller kondomer. Er du seksuelt aktiv, har du rett til trygg prevensjon. Men hva med foreldrene? Skal de informeres?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet