Hopp til hovedinnholdet

Ønsker å gå ned i vekt fort, blir mobbet for dette

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg vil gå ned i vekt, veier ca. 80 kg og har det vanskelig for og gå ned i vekt. Spiser sunt, tar mye og spiser vitaminer og proteiner men funker ikke for meg. Er lite motivert til å trene eller begynne på sport, blir mobbet og vil ikke gå på treningssenter eller på sport for det er mange av de som mobber meg som går på både treningssentret og forskjellige sporter. Vil gå ned i vekt så fort som jeg kan. Finnes det noe jeg kan ta av tabletter for og kunne gå ned i vekt? Trenger hjelp.

Besvart 24.10.2019 14:47
 

Svar
Hei!

Så fælt å høre at du sliter med vekten og blir mobbet for dette. Det er ikke greit! Er det personer i klassen din/på skolen som mobber deg for vekten din? Har du pratet med noen voksne om dette? Selv om det er vanskelig, er det så viktig at man prater med noen voksne om mobbing når man opplever det selv. 

Et tips er at du kan snakke med helsesykepleier på skolen din om dette. Hun kan hjelpe deg både i forhold til mobbing og hvordan du bør gå frem her, men også i forhold til vekt. Husk at helsesykepleier har taushetsplikt, og kan ikke si noe videre uten at dere har blitt enige om det sammen.

Det er ikke så lett for meg å gi råd for vektnedgang uten at jeg har møtt deg. Men det jeg kan si med sikkerhet er at du ikke trenger å ta vitaminer og proteiner. Ekstra tilskudd av proteiner kan faktisk gjøre det vanskeligere å gå ned i vekt, så det bør du slutte med. Vi får mer enn nok proteiner i kostholdet, og ekstra tilskudd vil bare lagres som fett. Vitaminer får vi også nok av i kostholdet, og det er ikke bra å ta tilskudd av det bare for sikkerhetsskyld. Og dessverre finnes det ingen tabletter man kan ta for å gå ned i vekt. Alt handler om hva man spiser og hvor aktiv man er.

Er det mulig å finne en aktivitetsform der du ikke må møte de som plager deg? Hva med å trene jogging ute eller styrkeøvelser hjemme? Jeg legger ved noen artikler om dette under svaret. Kanskje føles det greiere å begynne på treningsstudio om du har kommet litt i gang med treningen på egen hånd først. Eller du kan vurdere om det er mulig å trene på tidspunkt hvor mobberne ikke er der? Dette kan for eksempel være tidlig om morgene før skolen (om man har disiplin til det). Men husk at det ikke skal være sånn at andre personer skal hemme deg i hva du vil gjøre i livet ditt - jeg skjønner at det ikke er så lett å tenke sånn, men hvis du ikke trener fordi mobberne hindrer deg i det, så lar du på en måte de vinne over deg.

Jeg håper virkelig du vil ta en tur til helsesykepleier å prate om dette. Husk at du også kan oppsøke Helsestasjon for ungdom på kveldstid om du synes det er vanskelig å gå dit i skoletiden. Jeg håper du også snakker med foreldrene dine om dette - slik at de kan hjelpe deg med å finne løsninger for alt det her. Kostholdet hjemme har jo også mye å si for vekten.

Jeg legger ved noen generelle artikler om sunt kosthold og vekt, les gjerne disse.

Ønsker deg alt godt og lykke til fremover! Husk at du er god akkurat slik du er - selv om de som mobber deg sier noe annet.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Få hjelp om du strever med vekten

Baderomsvekt (colourbox.com)

Ikke gå alene med din bekymring for vekten. Få hjelp hos helsesykepleier eller fastlege.

Les mer

Jeg veier for mye– hva skal jeg gjøre?

Baderomsvekt (colourbox.com)

Mange ungdommer tror at de er overvektige uten at de er det, mens andre tror de har en normal vekt, men veier enten for lite eller for mye.

Les mer

Hvordan få til smarte endringer i kostholdet?

Små endringer i kostholdet kan gi stor effekt (colourbox.com)

Hva og hvordan du spiser er et resultat av vaner du har opparbeidet deg gjennom hele livet. Det kan være vanskelig å endre en vane, men denne metoden kan gjøre det både moro og enkelt!

Les mer

Ti tips for å takle nettmobbing

Jente sitter alene med mobilen og ser lei seg ut (colourbox.com)

Har du opplevd å bli mobbet eller ertet på nett? Eller er du en som selv har mobbet noen i sosiale medier? Her er ti tips til deg.

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Jente er betenkt i klasserommet (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Styrketrening du kan gjøre hjemme

Hjemmetrening (ung.no)

Å trene styrke har mange positive effekter. Økt muskelstyrke strammer opp, og gjør oss i stand til å takle mange av hverdagens oppgaver bedre. Det kan også være med på å forebygge skader, både innen idrett og ellers.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing