Hopp til hovedinnholdet

Jeg går bare opp i vekt. Hvordan kan jeg snu dette?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 15 år. Jeg har gått veldig mye opp i vekt i d siste, på et halvt år har jeg gått opp ca 20kg så nå veier jeg 80kg. Å jeg blir bare større og større, hver dag dukker det opp flere og større strekkmerker. Jeg vil begynne å trene! Men jeg klarer ikke å finne en god treningsrutine. Hvordan kan jeg finne en god treningsturene som passer meg? Det er også vanskelig å få tid til trening pga masse skole. Jeg klarer heller ikke å slutte å spise, jwg spiser alt for mye og må få en god rutine på dette å, jeg vet bare ikke hvordan. Takk for svar.

Besvart 24.10.2019 16:43
 

Svar
Hei

Jeg skjønner at det er frustrerende å gå så mye opp i vekt og ikke komme igang med trening. Det å endre livsstil het på egenhånd kan være utfordrende, så jeg anbefaler deg å få hjelp til dette av helsesykepleier på skolen din eller fastlegen din. Snakk også med foreldrene dine. Kan det være et fellesprosjekt å lage sunnere mat og være mer aktive? 

Men når man ønsker å gå ned i vekt, er det noen generelle råd:

- Øk aktivitetsnivået: Det anbefales at ungdom er i aktivitet minst en time om dagen. Kan du klare det? Se tips til hvordan i denne artikkelen.

- 2-3 ganger i uken bør du være i moderat fysisk aktivitet, altså sånn at du kjenner at du blir sliten. Finn aktiviteter du synes er morsomme, da blir det enklere å gjennomføre. Se tips til dette her: Tren og ha det gøy!

- Sett deg mål som lar seg gjennomføre: ikke start for hardt. i begynnelsen holder det kanskje å trene én gang i uken, og så kan du øke etterhvert hvis det går bra. Det å sette seg små delmål som man kan oppnå gir motivasjon. 

- Finn vaner som du kan opprettholde over tid: Å trene masse og spise bare sunt er det nesten ingen som klarer, og det er fort gjort å gå tilbake til gamle vaner. Så gjør heller gradvis små endringer som du klarer å opprettholde. 

Når det gjelder kosthold, så legger jeg ved noen artikler med tips til dette. Jeg legger også ved noen andre som kan være nyttige for deg å lese. 

Lykke til!

 Hilsen fysioterapeuten, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Få hjelp om du strever med vekten

Baderomsvekt (colourbox.com)

Ikke gå alene med din bekymring for vekten. Få hjelp hos helsesykepleier eller fastlege.

Les mer

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Hvordan få til smarte endringer i kostholdet?

Små endringer i kostholdet kan gi stor effekt (colourbox.com)

Hva og hvordan du spiser er et resultat av vaner du har opparbeidet deg gjennom hele livet. Det kan være vanskelig å endre en vane, men denne metoden kan gjøre det både moro og enkelt!

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Slik får du motivasjon til å trene

Knyter skolissene (colourbox.com)

Har du lyst til å trene, men mangler motivasjonen til å komme i gang? Ta en kikk på denne artikkelen og se hvordan du kan få motivasjon.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tykk & tynn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tykk & tynn