Hopp til hovedinnholdet

Hva skal jeg gjøre? Jeg har mensen og skal på turnering...

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har fått mensen, eller jeg har hadd det sia før sommer. Jeg spiller håndball å jeg bruker ikke tampong, fordi jeg synes det er enkelt å jeg bare ikke har lyst. Vi skal på turnering nå i helga å jeg fikk det idag å jeg er så sykt redd får at bindet mitt ska dette ut av trusa mi når jeg spiller, å jeg hater å bruke truse når jeg trener, jeg kan bare bruke string! Hva skal jeg gjøre, please svar meg sjapt! Jeg reiser imorgen

Besvart 31.10.2019 19:29
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Jeg forstår dilemmaet ditt. Du synes tampong er ekkelt, samtidig liker du ikke å bruke truse når du trener. Da blir det vanskelig med bind...

Jeg vil råde deg til å gi tampong en sjanse :-)

Tamponger finnes i ulike størrelser. Det kan være lurt å starte med den minste, men man må prøve seg frem til hva som passer. Det er ikke noen regel for når en kan begynne å bruke tampong, det kan en gjøre så snart en har fått menstruasjon. Husk å vaske hendene før og etter du skal ta ut tampongen og sette inn en ny.

Les først gjennom instruksen i pakken. Fjern emballasjen og rett ut uttrekkssnoren. Kontroller at snoren sitter godt fast og at den henger fritt ned. Hold tampongen forsiktig med fingertuppen under tampongen.

Slapp av og ta deg god tid. Hvis du er anspent, spenner du musklene. Plasser deg i en stilling som er behagelig for deg. Du kan enten sitte på toalettet med knærne godt fra hverandre, stå med lett bøyde knær, eller med den ene foten på toalettsetet.

Hold den nederste delen av tampongen mellom tommel og langfinger mens pekefingeren holdes på bunnen. Hold hudfoldene foran skjedeåpningen fra hverandre med den andre hånden. Slapp av og skyv tampongen forsiktig inn i skjeden så langt det går med pekefingeren, oppover og bakover mot korsryggen. Om det ikke går, trekk den litt ut og før den mot en av sidene. Tampongen skal nå sitte riktig. Du må sikkert skyve inn med det meste av fingeren før tampongen er på plass. Er det tørt i åpningen kan det være vanskelig å få den inn. Bruk da gjerne litt vaselin på tuppen av tampongen.

Uttrekkssnoren skal henge fritt utenfor kroppen og du skal ikke kunne kjenne tampongen. Fjern alltid tampongen før du setter inn en ny.

Når en tampong sitter riktig skal du ikke kjenne at den er der. Den skal absolutt ikke gjøre vondt.

Grunnen til at det gjør vondt er gjerne at tampongen ikke er satt langt nok inn. Om du føler at tampongen ikke kommer helt inn, kan du dra den litt ut igjen, skifte retning og forsøke å skyve den inn igjen. Man kan vinkle den bakover eller til en av sidene. Ofte stopper tampongen i livmorhalstappen, så det gjelder å få plassert tampongen på siden av den.

Tamponger er kun beregnet på å suge opp menstruasjonsvæske. Ikke bruk tampong mellom hver menstruasjon eller mot utflod, da bruker du truseinnlegg. Du bør skifte tampong hver 4. time og oftere hvis du blør mye. Du kan bruke tampong om natten, i inntil åtte timer. Bare husk å sette inn en ny tampong før du legger deg og skifte med en gang du våkner om morgenen.. Hvis tampongen er i for lenge, kan det oppstå bakterieinfeksjoner og du bør oppsøke lege med en gang.

Det finnes også noe som heter menskopp. Menskoppen et alternativ til bind og tamponger. Menskoppen er en liten silikonkopp som sitter i skjeden. Den holder seg på plass ved vakuum og er HELT TRYGG. Blodet samles opp i koppen og du tømmer den i do/vask/dusj. Du trenger bare å tømme den 1-2 ganger i løpet av dagen (dette varierer selvfølgelig hvis du blør veldig mye), det lukter ingenting og du kjenner den heller ikke. Det går helt fin å bade med menskopp.

En menskopp kan holde i fem til ti år og trenger bare og tømmes 2-4 ganger om dagen. Menskoppen sparer miljøet, fordi man kun trenger en kopp som varer i flere år i motsetning til bind og tamponger som må byttes 4-5 ganger om dagen og som dermed skaper mye avfall. I tillegg vil man spare penger da man slipper å kjøpe bind eller tamponger hver måned.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alt om bind, tampong og menskopp

Tampong (colourbox.com)

Lurer du på hva du skal bruke og hvordan du skal bruke det? Her finner du nyttige råd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mensen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mensen