Hopp til hovedinnholdet

Mamma harker irriterende mye

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg bor fortsatt hjemme i 2 år til, men de siste 3 årene har moren min harket ekstremt mye og er veldig irriterende og gjør meg direkte sint av å høre på det i lengre tid, noe som gjør at jeg ikke vil dra alene på ferie med henne uten en venninne eller andre. Hun harker ikke ute (hvertfall ikke så ofte), men mårhund kommer inn er så ekstremt ofte, 10 ganger i minuttet er ikke uvanlig. Har sagt ifra og legen sier at hun burde stoppe og fikk medisin, men hun valgte å ikke bruke den fordi hun fikk «vondt i magen» av den og gikk heller ikke tilbake til legen etter hun stoppet med medisinen. Så hva kan jeg gjøre? Jeg har sagt ifra at det e irriterende, legen har sagt hun ble stoppe, men hun stopper aldri og jeg sitter med støydempende headset så lenge jeg er i samme rom som henne fordi jeg blir så sur.

Besvart 03.11.2019 13:26
 

Svar
Hei

Det er forståelig at det er irriterende og frustrerende å høre på at moren din harker mye. Spør gjerne moren din om hva som er planen videre for å bli kvitt harkingen.

Si gjerne i fra til moren din om at du opplever at harkingen virker negativt inn på forholdet dere har, fordi det er vanskelig for deg å være sammen med henne på grunn av den lyden. Jeg vet ikke om det er noe du kan gjøre for å lære å tåle den harkingen bedre. Det er kanskje ekstra vanskelig å akseptere situasjonen hvis du vet at det finnes behandling og at legen har sagt at hun burde stoppe. Hvis det finnes hjelp og behandling så bør hun ta i mot det. Hvis hun får bivirkninger så er det kanskje noe hjelp for det imens hun venter på at behandlingen skal virke.

Prøv å snakk med moren din ved å forklare hvordan dette påvirker deg og ditt liv, samt hvordan du opplever harkingen virker inn på forholdet dere har. Spør hvordan dette er for henne. Kanskje dere kan finne en løsning som fungerer for begge frem til hun forhåpentligvis blir mindre plaget med harking? Kanskje det ikke er så lett å bli kvitt harkingen? Kanskje moren din er fortvilet over dette og ikke vet hvordan hun skal klare å slutte? Håper dette svaret hjelper deg litt videre og at moren din blir mindre plaget med harking snart.

Lykke til videre.

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Funksjonsnedsettelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om funksjonsnedsettelser