Hopp til hovedinnholdet

Virker keto eller apple sider vinegar dietten?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente på 15 år som sliter med å få motivasjon til trening, Men jeg har veldig lyst til å slanke meg. Jeg har lest litt på nettet om Apple sider vinegar, å har veldi lyst til å prøve det. Men er det farlig? Det ser ikke farlig ut ifra hva jeg har lest på nettet, så lenge man ikke tar for mye. Også har jeg lest litt om noe som heter keto original, som ser ut som noe som kan funke, men er det bare tull eller kan det funke? Jeg vil prøve meg på noe slikt for jeg vil gå Ned i vekt! Takk for svar

Besvart 04.11.2019 15:18
 

Svar
Hei

Ingen av disse diettene er gode for deg. Eddik er også surt og kan skade tennene. Et sunt kosthold og trening er viktig for god helse. 

Ikke hopp på lettvinte superkurer! Det er lokkende med en «quick fix», slik som å bare spise én type mat, men da vil du få i deg altfor få næringsstoffer som kroppen behøver for å være frisk. Eller å spise veldig lite, som igjen kan føre til overspising. Det finnes ingen rask metode som varer i lengden.

Er du sikker på at du trenger å gå ned i vekt? Som ungdom er du enten i starten, eller kommet godt i gang, med puberteten. I puberteten forandrer kroppen seg av naturlige årsaker, og for noen kan dette føles uvant og skummelt. Med mindre man har en alvorlig overvekt så fraråder vi slanking i ungdomsårene, dette fordi kroppen trenger å få tilført nok og riktig næring for å vokse og utvikle seg slik den skal. Har du tenkt på at både skjelettet, musklene dine og hjernen utvikler seg mye i den alderen du nå er i?

For mange kan det være vanskelige og ubehagelige følelser knyttet til kropp og vekt, spesielt i ungdomsårene. Har du pratet med noen om hvordan du føler det? Ofte kan det hjelpe å snakke med et familiemedlem, en venn eller helsesøster på skolen. 
 
 
 

Hilsen klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jeg veier for mye– hva skal jeg gjøre?

Baderomsvekt (colourbox.com)

Mange ungdommer tror at de er overvektige uten at de er det, mens andre tror de har en normal vekt, men veier enten for lite eller for mye.

Les mer

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan det være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Få hjelp om du strever med vekten

Baderomsvekt (colourbox.com)

Ikke gå alene med din bekymring for vekten. Få hjelp hos helsesykepleier eller fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold