Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med å spise nok mat pga dårlig matlyst, hvordan få matlyst igjen

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg sliter veldig med å spise. Og jeg har ikke matlyst i det hele tatt. Enkelte dager spiser jeg kanskje kun ett måltid, mens andre dager opptil tre. Og når jeg først spiser spiser jeg ikke sånn kjempe mye heller. Det har ikke noe med at jeg er misfornøyd med kropp eller vekt, for jeg er fornøyd med sånn som jeg ser ut nå. Så jeg lurer på hvordan jeg kan få tilbake matlysten min.

Besvart 08.11.2019 08:52
 

Svar
Hei

For noen kan matlysten forsvinne i perioder slik du beskriver. Det er i disse periodene viktig med gode rutiner for måltidene. Mange har god nytte av å spise etter klokken, faste tidspunkter, når matlysten er lav. Du kan sette opp tider for når du skal spise frokost, lunsj, middag og kveldsmat. I tillegg bør du legge inn noen mellommåltider slik at du holder blodsukkeret jevnt. Selv om du ikke er sulten så må du spise til alle måltidene. 

Mange som har vansker med å spise nok mat får hjelp av foreldrene sine til å spise nok mat regelmessig. Foreldrene bestemmer hvor mye og når barnet/ungdommen skal spise slik at den som ikke har matlyst ikke trenger å tenke så mye på mat. Når man spiser regelmessig vil kroppen venne seg til mere mat og matlysten vil etterhvert endre seg. 

Jeg anbefaler deg å snakke med helsesykepleier på skolen din og foreldrene dine om dette. Helsesykepleier kan snakke med deg og undersøke deg for å  finne ut om du trenger å bli undersøkt av en lege. 

Jeg legger ved noen artikler du kan lese. 

 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva påvirker matlysten?

Brødskive (ung.no)

Det er ikke uvanlig at matlysten er dårlig i perioder. Mange faktorer i livet ditt kan påvirke om du har god eller dårlig matlyst, og for å gjøre noe med det, kan det være lurt å vite litt om disse faktorene og finne ut om de påvirker DIN matlyst.

Les mer

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold