Hopp til hovedinnholdet

Jeg har vansker med å spise nok, finnes det alternativer til mat?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har slitt lenge med spiseutfordringer og nå har jeg klart å spise relativt normalt i nesten et halvt år. I begynnelsen hadde jeg konstant vondt i magen. Når jeg ikke klarer å spise riktig en dag nå får jeg helt sykt vondt i magen dagen etterpå. Jeg er kvalm hele tiden, mest sannsynlig pga psyken, og jeg har absolutt ikke lyst på mat. Vil heller bare få intravenøst liksom fordi det er så ekkelt å spise. Finnes det noe måltidserstatning som er enkelt å få i seg som en pille liksom eller noe? Jeg orker ikke å spise mer, det er så ekkelt. Må presse meg til hvert måltid hver dag, og jeg føler at jeg spiser hele dagen når jeg må spise frokost, lunsj og middag. Jeg bor alene så kan ikke få hjelp til å presse det i meg. Men hvis jeg bare dropper et måltid får jeg vondt dagen etter. Vil bare ikke spise. Plis la det finnes noe som kan erstatte det.

Besvart 08.11.2019 08:57
 

Svar
Hei


Når man begynner å spise igjen etter å ha spist lite vil man få smerter slik du beskriver. Et alternativ til vanlig mat er ulike næringsdrikker med forhøyet næringsinnhold og næringsshot som har enda mer næring i seg. 

Fastlegen din kan skrive ut resept til deg på ulike næringsdrikker. 

Det finnes dagbehandlinger som du kan søke deg til. Ved Regional seksjon for spiseforstyrrelser kan du få CBT-e behandling hvor du kan få måltidsstøtte for tre måltider daglig. Du kan snakke med fastlegen din og DPS om dette behandlingsopplegget finnes der du bor. Her kan du lese mer om dette: RASP.

Jeg legger ved noen artikler du kan lese.

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Behandling av spiseforstyrrelser hos unge

Jente på baderomsgulvet ved siden av en vekt (colourbox.com)

Barn og ungdom som blir syke av spiseforstyrrelse har gode sjanser for å bli friske om de kommer i behandling. Det er spesielt viktig å komme raskt i behandling.

Les mer

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

Les mer

Selvhjelpsøvelser på veien mot å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold