Hopp til hovedinnholdet

Jeg blir kvalm når jeg må spise med andre. Hva kan grunnen være?

Jente 16 år
 

Spørsmål

når jeg skal spise hos andre klarer jeg ikke spise. jeg bare brekker meg. jeg tenker på dette når jeg skal spise og er redd for at jeg ikke klarer å spise opp maten. jeg klarer nesten aldri å spise opp maten hvis ikke jeg er eeeeekstremt sulten, det er frisk mat som salat eller grønnsaker, og at det er veldig lite. det er kleint hver gang at jeg aldri spiser opp siden det virker som jeg ikke liker det. men det er bare at jeg ikke klarer. det føles ut som jeg har en stor klump i halsen, eller at den er helt tett. det er ikke bare når jeg er hos andre jeg ikke klarer å spise, jeg blir som regel nesten bare kvalm og kan brekke meg på tanken av mat og lukt. det er sykt irriterende og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre med det. foreldrene ine bryr seg ikke så mye, de bare maser på at jeg spiser for lite og at jeg er så tynn, og jeg jeg vet det, jeg vil klare å spise mer, og jeg vil legge på meg litt mer. hva kan grunnen til dette være? er det at jeg overtenker og da blir stressa?

Besvart 08.11.2019 09:00
 

Svar
Hei

Det virker som om du har kommet inn i et vanskelig mønster hvor det å spise med andre gir deg stress som igjen fører til at du blir kvalm og uvel. Jeg anbefaler deg å søke hjelp fra helsesykepleier eller fastlegen din. 

Kan du fortelle foreldrene dine om hvordan du har det? De kan for eksempel bli med deg til fastlegen og forklare sammen deg hvordan du har det. Siden foreldrene dine maser om at du må spise er de nok bekymret for deg og vet ikke helt hva de skal gjøre.

Du og foreldrene dine trenger hjelp til å legge opp en strategi slik at du får spist nok mat. Kanskje innebærer det at du skal spise kun med familien din til å begynne med slik at dere passer på at du først og fremst får nok næring. 

Når du får i deg nok næring regelmessig kan dere begynne å øve på at du skal spise med andre i nærheten. Dere kan for eksempel planlegge å spise et mindre måltid sammen andre. Når du mestrer det kan du finne et nytt måltid du skal øve på. Om dere gjør dette gradvis vil du etterhvert kjenne på mindre og mindre stress ved å spise med andre. 

Jeg legger ved noen artikler du kan lese. 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold