Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ha ubeskyttet sex den uken jeg ikke tar p-piller ?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har gått på oralcon i 1 år nå. Men er fortsatt usikker på en ting. Jeg hopper ofte over «pausen» pga mensen. Men har hatt en pause på 7 dager snart. Men det gikk 2 dager før jeg fikk mensen når jeg tok pause. Men kan jeg ha sex uten kondom når jeg starter på nytt brett, eller må jeg vente

Besvart 06.11.2019 17:51
 

Svar
Hei

Dersom du tar p-pillene som du skal og starter på nytt brett etter 7 dager pause, er du også beskyttet mot graviditet den pillefrie uken. 
Du behøver da ikke tilleggsprevensjon. 

Dette er et utsnitt fra "felleskatalogen", hvor det står omtalte av p-pillene: 

Ett brett inneholder 21 tabletter. Brettet er merket med ukedager. Hvis du for eksempel begynner på en onsdag, så tar du tabletten merket med ONS. Følg pilens retning til du har tatt alle de 21 tablettene.
De neste syv dagene skal du ikke ta tabletter. I løpet av disse syv dagene får du vanligvis en menstruasjonslignende blødning (bortfallsblødning). Denne begynner normalt etter to til tre dager.
På den åttende dagen etter siste Oralcon tablett skal du begynne på et nytt tablettbrett selv om du fremdeles har blødninger. Dette innebærer at du alltid vil begynne på et nytt brett på samme ukedag og at du vil få bortfallsblødningen på omtrent samme tidspunkt hver måned.
Hvis du bruker Oralcon på denne måten, er du også beskyttet mot graviditet i løpet av de 7 dagene du ikke tar en tablett."

Håper dette var klargjørende.

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

Du kan utsette "mensen" med hormonell prevensjon

Truser på ei snor (colourbox.com)

Noen ganger passer det ikke å få en blødning. Eller kanskje du bare ikke ønsker å ha blødning så ofte. Her finner du oppskrift på hvordan du kan utsette og få færre blødninger med hormonell prevensjon.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon